Cele mai bune băuturi care curăță de reziduuri și toxine
18/06
Jocul în care au învins şi ruşii, şi saudiţii
18/06

A fost găsită legendara navă „Novik”

O echipă de oameni de ştiinţă din Finlanda şi Rusia a descoperit în Golful Finic locul unde a eşuat o navă de război identificată drept unul dintre cele mai rapide vase ale flotei ruse, torpilorul „Novik”, a anunţat unul dintre conducătorii expediţiei, Konstantin Bogdanov.

În momentul intrării în exploatare, în 1913, „Novik” era cel mai rapid vas din lume, participant la aproape toate acţiunile militare din Marea Baltică în anii primului Război mondial. „În cadrul proiectului comun de căutare, echipa finlandeză SubZone şi expediţia rusă „Reverenţă navelor Marii Victorii” au descoperit locul unde a eşuat torpilorul „Novik”, în perimetrul capului Iuminda. Ambarcaţiunea se afla la o adâncime de 75 de metri, în mijlocul Golfului Finic. Corpul navei este rupt în două, ca urmare a exploziei unei mine. Prova este răsturnată cu chila în sus, iar la pupa se poate citi foarte clar numele vasului în momenul scufundării – „Iakov Sverdlov” şi se vede stema URSS”, a declarat Bogdanov pentru RIA Novosti.

Potrivit precizărilor sale, locul unde se află epata a fost determinat de istoricul rus Mihail Ivanov, pe baza unor materiale germane de arhivă. Rapoartele germane au păstrat informaţiile referitoare la un atac cu bombe din 1943, când, ochind un obiectiv, nemţii au crezut că este vorba de submarinul rusesc Ş-406, care, la acea dată, se scufundase deja în apele Insulei Bolșoi Tiuters.

Scufundările au arătat că „Novik” s-a conservat destul de bine, o mare parte din armament fiind, practic, intact. În interiorul navei a fost cercetat punctul de comandă echipat, printre alele, cu o maşină telegraf suplimentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 579424