Timp, înapoi! (IX): O poveste tristă
16/08
Patinaj artistic: Medvedeva şi Zaghitova se întâlnesc pe gheaţă
16/08

Exclusiv! Dosîm Suleev: Zona Caspică devine un bastion al păcii și securității în regiune

În legătură cu semnarea Convenției privind statutul juridic al Mării Caspice, Vești din Rusia a cerut unor reprezentanți ai țărilor riverane să comenteze importanța acestui document epocal pentru țările lor și pentru perspectivele cooperării din regiune. Astăzi îi dăm cuvântul lui Dosîm SULEEV, academicianul Academiei Naționale de Științe a Kazahstanului, vice-președintele Fundației Internaționale pentru Dezvoltarea Sustenabilă și Pace (IFSDP).   

-Fără exagerare, convenția semnată poate fi numită istorică, deoarece problema a fost elaborată de peste 20 de ani. Noi, cetățenii Kazahstanului, suntem mândri de faptul că documentul a fost semnat tocmai în Kazahstan, în orașul portuar Aktau. Mi se pare că accelerarea procesului a fost facilitată de o dezinformare privind oferirea de către Kazahstan a unui port din Marea Caspică americanilor. De bine, de rău documentul este semnat și oferă o bază solidă și eficientă pentru dezvoltarea cooperării pe scară largă dintre statele riverane ale Mării Caspice în aproape toate direcțiile. Convenția demonstrează atașamentul țărilor pentru stabilirea unei zone de pace și securitate în regiune.

În același timp, Convenția a lăsat deschisă problema delimitării platoului continental al Mării Caspice. Aceasta este o problemă foarte sensibilă, mai ales datorită faptului că rezervele explorate de petrol și gaze din regiune sunt de 48 de miliarde de barili, respectiv aproape 9 trilioane de metri cubi. Potrivit previziunilor, în regiune ar mai putea exista aproximativ 20 de miliarde de barili de petrol și 7 trilioane de metri cubi de gaze, adică ne așteptăm încă la negocieri diplomatice persistente și la schimburi geopolitice între partenerii caspici.

Reamintesc că partea nordică a mării este deja împărțită între Rusia, Kazahstan și Azerbaidjan, în timp ce toate depozitele în dispută se află în partea de sud a mării și sunt negociate de Turkmenistan, Iran și Azerbaidjan, iar deciziile vor fi luate într-un format bi- sau trirateral. Exemplul Iranului și al Azerbaidjanului arată că țările noastre sunt capabile să convină asupra locurilor în care vor trece liniile de delimitare dintre țări.

Cu toate acestea, trebuie spus că voința politică a fost manifestată. Acum este vorba de făcut pași concreți pentru a construi în zona Caspică o regiune de prosperitate și stabilitate economică și securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 778757