Putin se va întâlni cu șeful OPEC în cadrul Săptămânii energetice a Rusiei
03/10
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XVI): La Marin Preda, în vara fierbinte 1975
04/10

De ce Rusia n-are cum să amplaseze armament nuclear în Crimeea

În Ucraina s-au făcut auzite din nou declarații privind posibilitatea ca Rusia să desfășoare armament nuclear în Crimeea. Ministrul de externe, Pavel Klimkin a afirmat, în acest sens, că Peninsula s-a transformat ”într-o mare bază militară rusă”. Potrivit spuselor sale, Moscova ar fi putut amplasa aici arme nucleare. ”Bănuielile noastre sunt justificate, că acolo ar putea exista deja asemenea armement sau cel puțin infrastructura necesară”, a declarat Klimkin, anunțând intenția Kievului de a elabora un proiect de rezoluție a Adunării generale a ONU vizând militarizarea Crimeei ocupate.
Prim vicepreședintele Academiei pentru probleme geopolitice, Konstantin Sivkov, a subliniat pentru publicația Vzgliad că armament nuclear nu se desfășoară niciodată la graniță, ci în adâncul teritoriului, ”pentru a nu permite distrugerea lui de către forțele inamicului în cazul izbucnirii unui conflict militar”.
Expertul militar Aleksei Leonkov subscrie, menționând că zonele de staționare a rachetelor și sistemele mobile s-au aflat întotdeauna undeva în Siberia. Pe vremea URSS-ului, în Crimeea se aflau avioanele de luptă purtătoare de rachete Tu-160. ”Dar niciodată acolo nu au fost depozite de arme nucleare”, a insistat analistul, adăugând că, după denuclearizarea Ucrainei, avioanele Tu-160 au fost evacuate, la fel cum a fost suspendată producția de piese de schimb pentru armele nucleare la uzina Iujmaș din Ucraina.
”Crimeea a fost mereu un teritoriu care putea fi lovit de rachetele balistice ale SUA. Să păstrezi acolo un arsenal atomic, care nu poate fi folosit pentru a riposta în cazul unui atac, este un nonsens, o prostie”, a arătat Leonkov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836793