Departamentul de Stat a cerut Germaniei să renunțe la „Nord Stream-2”
16/12
Oamenii de afaceri ruși pot merge la Davos
17/12

”Nicio legătură cu biserica lui Hristos”

Foto: RIA Novosti

Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică a Patriarhiei Moscovei a declarat nou înființata Biserică Ortodoxă a Ucrainei drept schismatică, a anunțat pe Facebook șeful adjunct al departamentului pentru relațiile bisericești externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a PM, arhiepiscopul Nikolai Danilevici.

„Ce s-a întâmplat ieri pe teritoriul rezervației naționale ”Sofia Kievskaia” a avut loc în afara Bisericii și nu are nici o legătură cu Biserica lui Hristos”, a spus el.

Arhiepiscopul consideră „bucuros și mulțumitor” faptul că enoriașii și clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (PM) au rămas credincioși bisericii, care și-a manifestat unitatea, cu excepția celor câțiva care au intrat în schismă. El și-a exprimat regretul că Patriarhia de Constantinopol a sprijinit schisma.

„Structura care a fost creată ieri a fost și este un corp străin, care este respins și nu este acceptat de Corpul Bisericii”, a spus reprezentantul bisericii canonice.

La 15 decembrie, la Kiev a avut loc un consiliu unificator al structurilor bisericești, inițiat de președintele Ucrainei Petro Poroșenko și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. S-a decis crearea unei noi Biserici Ortodoxe locale din Ucraina.

La aceasta au aderat în principal reprezentanți a celor două biserici schismatice, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei de la Kiev (BOU KP) și Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană (a diasporei ucrainene – n.r.), precum și doi mitropoliți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de Moscova. În fruntea structurii a fost ales mitropolitul Epifani (Serghei Dumenko) de la BOU KP.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au declarat că din punctul de vedere canonic, consiliul de la Kiev este lovit de nulitate, subliniind inadmisibilitatea participării președintelui țării la aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 576086