Dispozitiv ingineresc universal intră la testare
11/01
Destinații turistice: Fortăreața Sfinții Petru și Pavel din Sankt Petersburg (VIDEO)
11/01

Cine sunt acționarii clubului de fotbal ”Spartak”

Clubul moscovit de fotbal ”Spartak” și-a schimbat structura de acționariat. Anterior, peste 70% din acțiuni erau deținute de compania Moran Trading Resources Ltd, care nu și-a dezvăluit niciodată acționariatul. Acum, 70% din club aparține societăților Sport-Holding (47,44%) și Kapitalnîe aktivî (22%), ambele înregistrate în Rusia. Restul de 30% din acțiuni sunt controlate de ”cetățeanul rus”.

Sport-Holding și Kapitalnîe aktivî sunt controlate, la rândul lor, printr-un lanț de companii de coproprietarii Lukoil – președintele companiei petroliere Vaghit Alekperov și vicepreședintele Leonid Fedun. Prin acest lanț, Alekperov deține 36,7% din club, Fedun – 32,7%.

Fedun, care este președintele clubului și președinte al consiliului director al companiei, este considerat principialul proprietar al acestuia. De altfel, într-un interviu acordat Bloomberg în 2014, Fedun a declarat că, din momentul preluării Spartak, în 2004 (clubul a fost cumpărat de la Andrei Cervicenko pentru 70 de milioane de dolari) a investit în fotbal aproape 1 miliard de dolari și cheltuiește anual cam 640 de milioane de dolari.

Un apropiat al celor doi copropietari ai Lukoil povestea, în 2015, că în 2004 clubul a fost achiziționat în special cu banii lui Alekperov, care a preferat însă să rămână în umbră, cedând conducerea lui Fedun. Interlocutorul publicației ”Forbes” (versiunea în limba rusă) preciza că Alekperov nu a exclus să iasă din umbră dacă ”Spartak” va înregistra succese. Primul mai însemnat a fost în 2007, când echipa a câștigat Cupa Rusiei.

”Pentru Lukoil, fotbalul reprezintă un proiet de sponsorizare istoric. Pentru Leonid Fedun este un hobby. Iar noi, compania, abordăm această chestiune cu mercantilism. Plătim pentru reclama noastră”, spunea Alekperov într-un interviu pentru ”Vedomosti”, acordat în 2018. Miliardarul a recunoscut că, personal, dintre toate sporturile, preferă tenisul de masă și de câmp. Cu toate acestea, șeful Lukoil a ajutat clubul inclusiv cu bani proprii. Astfel, potrivit șefului societății ”Stadion Spartak”, Andrei Fedun, construcția stadioului propriu al clubului, ”Otkrîtîe Arena”, a fost finanțat din banii personali ai lui Alekperov și Fedun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 576135