Mii de oaspeți ai Cupei Mondiale-2018 rămași ilegal în Rusia
26/01
„Troia a căzut, Roma a căzut, Leningradul nu a căzut!” Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
27/01

Asteroidul Apophis va lovi Terra?

Foto: Flickr/Hubble ESA

Omul de știință Serghei Naroenkov, de la Institutul de Astronomie al Academiei Ruse, afirmă, într-un interviu pentru agenția TASS, că asteroidul Apophis ar putea intra în coliziune cu Terra, în 2068, numai în cazul unei modificări substanțiale a orbitei acestuia.

Apropierea asteroidului de Pământ, estimată pentru anul 2068, nu reprezintă, practic, vreun pericol pentru planeta noastră, dacă până atunci nu se vor produce modificări substanțiale ale orbitei lui. ”Recent, presa a scris că în 2068 s-ar putea produce o coliziune. Pot spune cu toate convingerea că nu va fi nici o ciocnire în 2068. În următorii 10 ani, eventualitatea ca Apophis să se ciocnească este foarte mică, este o valoare infimă, de aceea nu trebuie să ne fie teamă de Apophis”, a spus Naroenkov.

Dar, a adăugat el, orbita asteroidului s-ar putea modifica după 2029, când bolidul spațial se va apropia din nou de Terra. ”În 2029, se va produce o apropiere destul de strânsă, el va trece la o distanță de 36.000 de kilometri. Ultimele date obținute cu ajutorul observațiilor s-au oprit la nivelul  lui 2015. Când va veni anul 2029 și vom stabili cum s-a modificat orbita după apropierea strânsă cu Pamântul , atunci vom putea face prognoze pentru viitor, cum se va comporta Apophis”, a spus omul de știință.

Anterior, specialiștii Universității de Stat din Sankt-Petersburg au apreciat, într-un raport elaborat pentru cea de-a XLIII sesiune a Lecturilor Regale, că Apophis ar putea intra în coliziune cu Terra în 2068. În opinia lor, pentru ca acest lucru să se întâmple, asteroidul ar trebui să se deplaseze pe o traiectorie care presupune trecerea lui în 2044 la 44 milioane de kilometri de Pământ, în 2051 la 0,76 milioane de kilometri, iar în 2060, la 5 milioane de kilometri.

În 2006, oamenii de știință Viaceslav Ivașkin și Kirill Stihno au prognozat consecințele prăbușirii asteroidului pe Terra. Atunci, diametrul lui a fost apreciat la 270 de kilometri și s-a presupus că bolidul va crea un crater cu diametrul de aproape 6 kilometri, va distruge clădiri și va conduce la formarea unor fisuri în scoarța Pamântului. Acum, cercetătorii sunt convinși că Apophis are un diametru de peste 300 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 622132