Kremlinul i-a răspuns lui Trump
04/02
Prof. univ. dr. Nicolae Iuga: Ucraina divizată – Dezbinarea geopolitică (I)
04/02

Propunere germană privind rachetele rusești

Foto: topcor.ru

Deputații germani au propus Rusiei să amplaseze noile rachete 9M729 dincolo de Ural, pentru că astfel de decizie ar putea salva Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), scrie publicația ”Frankfurter Allgemeine”, citată de RIA Novosti.

Roderich Kiesewetter, de la CDU, și Rolf Mützenich, de la SPD, au explicat că desfășurarea noilor rachete dincolo de Ural va scoate Europa din zona de țintă a rachetelor 9M729. În opinia celor doi politicieni, acest lucru ar apăra Europa de pericolul unei noi curse a înarmării.
Rolf Mützenich a subliniat în mod deosebit că, din cauza scutului anti-rachetă al NATO, mult mai dens, Rusia este îngrijorată că nu va reuși să lanseze o ripostă de întâmpinare.

La rândul lui, Kiesewetter a spus că amplasarea rachetelor 9M729 trebuie atent monitorizată. Potrivit afirmațiilor sale, rachetele ar putea fi mutate într-o singură noapte în partea de vest a Rusiei pe calea ferată sau cu camioanele.

”Într-o oarecare măsură, lângă fiecare armă ar trebui să se afle un observator”, a adăugat Kiesewetter, citat de publicația menționată.
În plus, politicienii germani au subliniat că, drept răspuns, Statele Unite ar putea permite Rusiei să inspecteze rachetele de interceptare din România.

În același timp, părerile celor doi deputați germani diferă când vine vorba de ce trebuie făcut în cazul desfășurării rachetelor ruse în partea de vest a țării. SPD consideră imposibilă suplimentarea numărului de rachete cu rază medie de acțiune, în timp ce CDU nu a exclus un astfel de scenariu.

RIA Novosti amintește că președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va răspunde în oglindă la decizia SUA de retragere din INF. Șeful statului a subliniat, totodată, că Moscova nu intenționează să participe la o cursă a înarmării costisitoare și că toate propunerile de dezarmare ”rămân pe masă, iar ușile deschise”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 140492