Putin: Un program de sprijin social
21/02
Putin: Mediul de afaceri nu trebuie să se simtă amenințat
22/02

Putin despre conceptul rusesc de utilizare a armei nucleare

Foto; TASS

Conceptul rusesc de utilizare a armei nucleare nu presupune o lovitură preventivă, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Luând cuvântul la o conferință de presă, șeful statului a precizat că ”vorbim despre valori comparabile legate de amenințările la adresa noastră”. Dezvoltând ideea, Putin a arătat că, ”dacă vom avea mai mult timp, nu va fi nevoie de lovituri preventive. În acest sens și tocmai de aceea m-am și adresat partenerilor noștri când am spus: ”știți să numărați?”. Ei știu să socotească, atunci să calculeze viteza sistemelor noastre de perspectivă, raza de acțiune a eventualei lor utilizări”, a adăugat Putin.

Potrivit spuselor sale, viteza armelor rusești de perspectivă permite amplasarea purtătoarelor lor în ape neutre, motiv pentru care nu apare necesitatea desfășurării lor în apropierea zonelor de coastă a unui stat sau altul.

”Nimeni nu interzice navelor militare și submarinelor să navigheze” în acele ape, a adăugat președintele rus. În calitate de exemplu, el a evocat racheta supersonică ”Țîrkon” (Zircon), despre care a vorbit în mesajul adresat, miercuri, parlamentului. ”Calculați cât de repede, în câte minute această unitate poate atinge ținta care i-a fost dată. Cam atât. Și comparați: 10-12 minute timp de zbor până la Moscova și cât va fi până la centrele de unde se iau decizii, cele care reprezintă pentru noi o oarecare amenințare”, a explicat șeful statului.

Putin a subliniat că ”acest lucru nu va fi în favoarea adversarilor”. ”În orice caz, astăzi. Asta am avut eu în vedere. Să calculeze”, a adăugat președintele. Menționând că timpul de zbor până în Georgia și Ucraina este și mai scurt, Putin a repetat: ”Calculați, că știți să socotiți – 9 numere Mach (un Mach este egal cu viteza sunetului), câți kilometri. Câte minute vor fi?”. ”Este foarte simplu, ca o portocală”, a spus Putin, citat de agenția TASS.

În același timp, președintele Rusiei a subliniat că propunerea lui adresată Statelor Unite de a calcula viteza și raza de acțiune a armelor rusești de mare perspectivă nu este o amenințare, ci o propunere de a calcula consecințele.

”Nu este o amenințare. Dar dacă ne vor crea astfel de amenințări, ei trebuie să știe ce va urma, pentru ca, după aceea, să nu declare și să nu ne acuze de agresivitate excesivă sau de altceva”, a spus Putin. SUA și-au anunțat hotărârea, partea rusă înțelege consecințele. ”Iar noi le spunem: băieți, calculați. Știți să socotiți? Calculați înainte de a lua o astfel de hotărâre, care ar crea pentru noi amenințări suplimentare”, a arătat președintele rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 99895