Va reuși Vladimir Putin să recucerească încrederea rușilor?
23/02
Destinații turistice: Valea Gheizerelor din Kamciatka (VIDEO)
23/02

Volumul economiei subterane a atins 20% din PIB

Foto: Trend.Az

Potrivit datelor ”Rosfinmonitoring”, volumul economiei subterane a Rusiei a atins, în 2018, 20 de trilioane de ruble sau aproximativ 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării, scrie cotidianul RBK.

Conform documentelor analizate de redacția ziarului citat, în 2016, volumul economiei subterane a fost de 28,3% din PIB sau 24,3 trilioane de ruble, pentru ca în 2017, el să ajungă la 20,5% din PIB (18,9 trilioane ruble).

”Este posibil ca această reducere substanțială din 2017 a economiei subterane să fie rezultatul atât a diminuării activitățile ilegale, dar și a modificărilor operate la metodologia Rosfinmonitoring (o parte a economiei subterane nu a mai fost catalogată așa). În același timp, chiar specialiștii ”Rosfinmonitoring” afirmă că, în ultimii ani, volumul mijloacelor financiare suspecte retrase peste hotare ”s-a diminuat considerabil”, la fel și fluxurile financiare dubioase din străinătate, arată RBK.

În documentele obținute de jurnaliștii publicației nu este prezentată metodologia de calcul, dar ”Rosfinmonitoring” include în economia subterană importurile ilegale, veniturile nedeclarate și salariile plătite la negru. Specialiștii ”Rosfinmonitoring” susțin că operatorii economici ilegali folosesc activități de export fictive pentru a scoate în afara țării veniturile realizate pe căi necinstite. ”Banii ajung dincolo de granițe după niște schimburi complexe, iar pentru inducerea în eroare și îngreunarea operațiunilor de monitorizare a tranzitului fluxurilor financiare se recurge la numeroase conturi ale unor firme fantomă, deschise în diferite bănci. Transferul în străinătate se realizează cu precădere sub forma unor tranzacții de comerț exterior de livrare de mărfuri sau cumpărare-vânzare de bonuri valorice”, notează RBK, citând din documentele analizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 101119