Industria petrolieră, în mare pericol
01/03
Valentin Vasilescu: Mutarea neașteptată a Moscovei a descurajat Washingtonul
01/03

Peskov despre interesul SUA pentru veniturile lui Putin

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus /Foto: Serviciul de presă al Kremlinului

”Sunt sforțări zadarnice rusofobe”. Așa a caracterizaat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, pregătirea de către aleșii americani a unui raport privind veniturile lui Vladimir Putin.

Congresmanii americani au prezentat un proiect de lege, numit ”Vladimir Putin Transparency Act”, cu solicitarea de a dezvălui veniturile și datele referitoare la averea președintelui Vladimir Putin și a familiei acestuia, atât în Rusia, cât și în străinătate, inclusiv active, investiții, conturi bancare, imobiliare. Pe congresmanii americani îi interesează, de asemenea, structurile intermediare ”folosite de Vladimir Putin pentru a proteja anumite informații de dezvăluirea publică”. De asemenea, se cere identificarea ”celor mai importanți politicieni și oligarhi” care sunt adepții lui Putin.

Conform proiectului de lege, raportul spionajului american trebuie să fie public, deși ar putea include și unele capitole secrete.

”Puțin probabil ca președintele să fie la curent cu această inițiativă. Fără îndoială, va citi știrea în rezumatele de presă. Privind însă în ansamblu, putem vedea că, în ultimul timp, aleșii Statelor Unite preferă foarte mult să se ocupe de problematica Rusiei, a șefului statului, a altor înalți oficiali. Cinstind vorbind, poate nu au destule griji? Dar, cu toate acestea, se pare că ei consideră că asta e treaba lor”, a declarat Peskov pentru RIA Novosti.

”Dar nu cred că trebuie să luăm lucrurile prea în serios. Mai degrabă, este vorba despre niște tentative rusofobe, față de care am învățat să privim cu ironie”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al președintelui.

În Parlament însă, se consideră că pregătirea raportului privind veniturile și averea președintelui Vladimir Putin constituie o tentativă de a exercita presiuni psihologice asupra Rusiei.

”După părerea mea, este mai degrabă o presiune psihologică”, a declarat Oleg Morozov, membru al comisiei pentru afaceri internaționale. În opinia lui, sancțiunile împotriva liderului rus ”sunt puțin probabile și absurde”. ”Cu toate eforturile, nu se va reuși transformarea Rusiei într-o paria”, a spus senatorul rus plin de convingere.

Cardul lui Putin, sub sancțiuni

În aprilie 2018, Kremlinul a anunțat că, în 2017, veniturile președintelui rus au depășit 18,7 milioane de ruble. Ca proprietăți figurau un apartament, un loc în garaj, două autoturisme GAZ M-21 și Niva, precum și remorcă Skif.

În 2016, veniturile șefului statului s-au cifrat la 8,86 milioane ruble. Atunci, Putin deținea, pe lângă cele enunțate mai sus, și un teren cu o suprafață de 1500 metri pătrați. Purtătorul de cuvânt al președintelui a explicat că veniturile au crescut în 2017 ca urmare a vânzării respectivului teren.

În ianuarie 2019, Peskov a relatat că șeful statului primește indemnizație. Potrivit precizărilor sale, salariul președintelui este vărsat pe cardul personal deschis într-o bancă rusă, aflată sub sancțiunile Statelor Unite.

”Când au fost instituite primele sancțiuni, americanii au considerat, nu știu din ce motiv, că principalii vinovați de unirea Crimeii cu Rusia sunt mai multe companii ruse, inclusiv banca ”Rossia”. Atunci, președintele a decis ca salariul și pensia militară să fie transferate pe cardul acestei bănci”, a anunțat Peskov.

În privința salariului, el este stabilit prin decret prezidențial, la fel ca și salariul premierului”, menționa oficialul de la Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 579426