Moscova vrea prelungirea tratatului START-3
03/03
Generalul Şamanov: De ce vă este teamă? Pe teritoriul nostru facem ce vrem
04/03

Cât dau rușii pe benzină

Foto: Avtostat

Cei mai mulți dintre cetățenii Rusiei (42%) cheltuie lunar pe benzină peste 4.000 de ruble (53,5 de euro), informează cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”.

Este concluzia la care au ajuns experții agenției de analize ”Avtostat” după efectuarea unui sondaj online printre conducătorii auto. 20,6% dintre repondenți au declarat că, lunar, scot din buzunar între trei și patru mii de ruble, iar fiecare al șaselea participant la chestionar (17,2%) a indicat între două și trei mii de ruble.

Mai mult de 15% dintre cheltuielile pe benzină înseamnă între o mie și două mii de ruble. Categoria cea mai puțin numeroasă (5%) – cheltuie lunar pe carburant mai puțin de 1000 de ruble.

Potrivit analistului șef al agenției menționate, Mihail Kulișa, dacă reduc din banii alocați benzinei, înseamnă că, în medie, un conducător auto poate parcurge în jur de 20 de kilometri pe zi. Ținând cont de distanțele din marile orașe, 20 de kilometri reprezintă doar jumătate, dacă nu o treime din drumul zilnic (dacă persoana vine din cartierele mărginașe) de acasă la muncă.

Cheltuielile lunare pentru transportul în comun (fără taxi și tren electric de clasa superioară) sunt considerabil mai reduse. De altfel, expertul Igor Morjaretto, afirmă că rușii ies tot mai rar cu mașina personală față de anii anteriori. ”Mai în glumă, mai în serios, dar rușii nu mai merg cu autoturismul proprietate personală până la franzelăria din colț. Și nu e vorba numai de scumpirea benzinei. În marile orașe se recurge tot mai des la parcările cu plată. Dacă nu există un loc de parcare oferit de instituția unde lucrezi sau nu dispui de un abonament fix, să lași mașina pe stradă o zi întreagă este oarecum anapoda. Iar să cauți un loc de parcare gratuit este periculos. Mereu există eventualitatea ca autoturismul să fie găsit de poliție, ridicat și dus într-o parcare, posesorul plătind și amenda. Ceea ce înseamnă și mai mulți bani decât deplasările zilnice”.
La ora actuală, prețul unui litru de benzina 95 în Rusia este  puțin mai mare de 40 de ruble (0,53 de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 465410