Cât câștigă patinatorii
17/03
Cupa Mondială din Rusia i-a adus FIFA bani record
17/03

Profesorul Judy Twigg: Rusia a învins în războiul sancțiunilor

Foto: iStok

Profesorul de politologie Judy Twigg, de la Virginia Commonwealth University, afirmă, într-un articol pentru publicația americană The National Interest, că Moscova învinge în războiul sancțiunilor, relatează RIA Novosti.

Profesorul de politologie Judy Twigg, de la Virginia Commonwealth University

În opinia autorului, sancțiunile introduse de Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi trebuit să pedepsească Rusia pentru așa-zisele ”acțiuni agresive” în privința Ucrainei, dar, dimpotrivă ele i-au adus un mare avantaj și au stimulat creșterea economiei. Agricultura, spre exemplu, care a ieșit din stagnare grație măsurilor restrictive.

Semnatarul articolului amintește faptul că Moscovei i s-a limitat accesul la piețele de capital și credite ieftine, i s-a interzis să importe mărfuri cu dublă destinație și tehnologii inovative. La rândul ei, Rusia a decis o serie de măsuri de răspuns, introducând embargou pentru produsele alimentare din UE și SUA. O hotărâre care a fost un adevărat ”cadou” pentru agricultura rusă, explică profesorul Twigg.

„Sancțiunile au creat pentru Rusia oportunitatea de a-și reface industria alimentară schilodită. Mulți investitori, care anterior nu manifestau nici un interes pentru agricultură, brusc și-au descoperit pasiunea pentru acest subiect”, scrie analistul.

Efectul contra-sancțiunilor a fost de așa natură, încât unii întreprinzători din domenii economice parțial legate de agricultură, s-au ”cerut să fie introduși sub sancțiuni”, continuă Twigg. Ea scrie, printre alții, despre producătorii de ciocolată, care au propus prelungirea restricțiilor la importul de produse europene, pentru a concura cu fabricanți din Germania, Franța și Belgia și pentru a-și putea vinde, acolo, marfa.
Profesorul adaugă, de asemenea, că volumul producției de cereale din Rusia depășește deja de două ori necesarul pieței, așa că Moscova a devenit principalul furnizor pe piața mondială. Mai mult, producătorii ruși acoperă în totalitate cererea națională de carne de pui și porc, deși înainte toate proveneau de peste hotare, cumpărate în cantități uriașe.

Pe de altă parte, războiul tarifelor vamale declanșat de Statele Unite a determinat multe state să caute alte piețe de desfacere. China, spre exemplu, înghite o mare parte din producția rusă de soia și floarea soarelui, aduse, până de curând, din Marea Britanie.

În încheierea articolului său, profesorul Twigg subliniază că Rusia dispune de imense teritorii și de peste 200 de milioane de hectare de teren neexploatat, iar agricultura ei continuă să se dezvolte rapid, impulsionând și alte sfere. De aceea, Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie, în sfârșit, să înțeleagă faptul că măsurile restrictive au fost în avantajul Rusiei și că, în războiul sancțiunilor cu Occidentul, Moscova este ”cu câțiva pași înainte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 626789