Fregate speciale pentru rachetele ”Kalibr” și ”Țirkon”
18/03
Crimeea, un bun venit acasă! Istoria e făcută de oameni
18/03

Ziarista de la Kiev: În Crimeea nimeni nu plânge după Ucraina

Ziarista ucraineană Olesia Medvedeva/ Foto: Strana.ua

Autorul blogului atașat site-ului ucrainean Strana.ua, Olesia Medvedeva, a făcut bilanțul vizitei sale de două zile în Crimeea. Jurnalista de la Kiev a confirmat că locuitorii penisulei nu vor să revină în componența Ucrainei.

Cele două zile s-au dovedit suficiente pentru ca Olesia să-și formeze o imagine despre ceea ce se întâmplă în Crimeea și pentru a povesti telespectatorilor un lucru esențial – nu există nostalgie după Ucraina în Crimeea. Sunt, e adevărat, unii locuitori care tânjesc după Ucraina dinainte de maidan, dar nu vor în actuala Ucraina. Pe durata șederii sale în Crimeea, Olesia Medvedeva a realizat patru materiale despre schimbările petrecute în peninsulă din momentul aderării ei la Federația Rusă. În primul reportaj, ea a arătat cum a intrat pe teritoriul peninsulei, cum trăiește Crimeea după legile ruse și așa mai departe.

În ajun însă, spectatorii au putut urmări o serie de excepție, unde ziarista, născută în localitatea Gorlovka, din regiunea Donețk, a făcut bilanțul călătoriei sale de două zile în Crimeea. Olesia Medvedeva arată, printre altele, că, în cinci ani, Rusia a investit în republică mai mult decât Ucraina pe toată durata aflării Crimeii în componența ei. ”Este evident că Rusia investește mulți bani în peninsulă: podul Crimeii, autostrada ”Tavrida”, aeroportul din Simferopol, grădinițe pentru copii, spitale, centrale electrice. Totul se ridică, practic, de la zero”, a constatat jurnalista.

Olesia Medvedeva a comparat, de asemenea, prețurile, salariile și pensiile din peninsulă cu cele din Ucraina. Ziarista a spulberat marele mit despre produsele rusești groaznic de scumpe. Da, în peninsulă ”ceva e mai scump, altceva este mai ieftin”, a explicat ea, dar cel mai important este faptul că salariile și pensiile în Crimeea sunt de două ori mai mari decât în Ucraina, benzina este mult mai ieftină, la fel și serviciile comunale (în special căldura).

În același timp, blogger-ul a constatat că, din cauza sancțiunilor, în peninsulă nu funcționează multe companii străine, ba chiar rusești. Există și ”inconveniente” pentru locuitorii Crimeii ruse, adăugă Olesia Medvedeva, evidențiind în primul rând obligativitatea respectării legilor. Dar cea mai importantă concluzie la care a ajuns Medvedeva este că locuitorii Crimeii vor cu adevărat să fie parte a Federației Ruse. În opinia jurnalistei, Ucraina anului 2019 este o țară străină pentru locuitorii Crimeii. ”Dacă există nostalgie după Ucraina, numai după aceea care a încetat în 2013”, a concluzionat ziarista.

RIA Novosti amintește că Peninsula Crimeea a devenit regiune rusă după referendumul desfășurat în martie 2014, când 96,77% dintre alegătorii din Republica Crimeea și 95,6% dintre locuitorii orașului port Sevastopol, s-au pronunțat în favoarea intrării în componența Federației Ruse. Ucraina continuă să considere peninsula ca fiind teritoriul ei, dar ocupat temporar. Moscova a declarat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat pe cale democratică, în conformitate deplină cu dreptul internațional și statutul ONU, pentru unirea cu Rusia. Potrivit președintelui Putin, chestiunea Crimeii este ”închisă definitiv”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 109088