Expert militar, despre complexele S-400 destinate Turciei
26/03
Kosaciov: Niciun proiect de lege al SUA nu va afecta legăturile dintre Rusia și Venezuela
26/03

CUGETĂRI – Cartea Patriarhului Kirill, lansată la Sighetu Marmaţiei

În aceste zile, la Sighetu Marmaţiei, a avut loc lansarea cărții “Cugetări pentru fiecare zi din an”, avându-l ca autor pe Preafericitul Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, eveniment derulat sub egida Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România.

Despre semnificația momentului au vorbit: prof univ. dr. Nicolae Iuga, prof. dr. Ioan Dorel Todea, Horia Scubli, Mihai Lauruc, pr. Gheorghe Ulici, Daniela Onița Ivașcu, Alexandru Peterliceanu (editorul) și Vasile Tivadar.

“Suntem bucuroși și onorați, datorită binecuvântării primite din partea Preafericitului Patriarh Kirill. Este o carte care se vrea a fi o adevărată hrană spirituală pentru cei care vor lectura, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în pragul sărbătorilor pascale”, a spus Mihai Lauruc, președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România.

Rutenii subcarpatici au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei si al Întregii Rusii pentru a traduce în limba română, a edita și publica aceasta lucrare de excepție.

Fapt notabil, cartea este prefațată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, care precizează că volumul este alcătuit din ”fragmente de predici, articole științifice, rapoarte, discursuri, cărți și interviuri ale Preafericitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și acoperă peste 35 de ani de activitate pastorală și de creație teologică”. Preafericitul Părinte Daniel apreciază că volumul conține ”mărgăritare de înțelepciune pastorală”.

                Momentul lansării volumului la Sighetu Marmației. La microfon, prof.univ., dr. Nicolae Iuga/ Foto: Axa News Maramureș

În cadrul lansării, managerul editurii maramureșene ”Proema”, Cornelia Peterliceanu, a susținut că a publicat volumul lui Kirill „din dorința de a contribui la cunoașterea valorilor culturale și spirituale naționale și universale”. Cornelia Peterliceanu a respins ideea că editura ar susține propaganda pro-rusă în România, acuzându-i pe cei care ar crede asta de „îngustime a minții” și „plăcere în însămânțarea germenilor discordiei”.

Anterior, cartea a fost lansată la Baia Mare. Cu această ocazie, publicistul Dragoș Dimitriu scria: ”Lucrarea, care apare ca o surpriză plăcută în actualul context – afectat de dezinformare, tensiuni nefirești și provocări – este realizată în condiții grafice de excepție… Cartea este valoroasă nu doar spiritual, ci și benefică din punct de vedere al relațiilor României cu Rusia. În acest fel, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Rusă continuă un demers binecuvântat – acela de a întări punțile dintre popoare, pe care alții se străduiesc să le strice”.

Cu ocazia lansării cărții la Baia Mare și la Sighetu Marmației, presa locală a relevat faptul că Patriarhului Kirill este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, Biserica Ortodoxă Rusă jucând un rol important în susținerea cursului politic al acestuia.

În altă odine de idei, se subliniază că Biserica din Rusia se află într-un moment extrem de delicat, după ce Biserica ortodoxă din Ucraina și-a proclamat autocefalia, recunoscută deja de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. ”Biserica Ortodoxă Română, condusă de Patriarhul Daniel, menționează una dintre publicații, a refuzat să recunoască autocefalia bisericii din Ucraina, într-o mișcare considerată surprinzătoare de către analiști”.

Potrivit unui afiș al evenimentului de la Sighetu Marmației, volumul Patriarhului Kirill “Cugetări pentru fiecare zi din an” va fi lansat, de asemenea, pe 2 aprilie la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ”Babeș–Bolyai” din Cluj, în prezența Mitropolitului Andrei al Clujului și a lui Vasile Stanciu, decanul facultății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 576040