Corneliu Vlad: Va redeveni spațiul pontic “mare inospitalieră”?
09/04
Lavrov: Rusia nu amenință pe nimeni în Arctica
10/04

Senatorul Kosaciov: Nu vă încredeți în vorbe

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: TASS

Cuvintele senatorului american Marco Rubio, cum că Statele Unite ar fi obosit de atâtea sancțiuni împotriva Rusiei, nu le-aș interpreta ca pe o disponibilitate a Capitoliului de a renunța, în viitorul apropiat, la această politică. În primul rând, este greu de presupus că însuși Rubio, cunoscut pentru antipatia lui față de Rusia, grăitor exprimată, a obosit de preocuparea sa din ultimii ani. În al doilea rând, el vorbește mai degrabă cu părere de rău, iar concluzia lui este că trebuie ”implicați mai mulți oameni”, adică sancțiunile nu trebuie să înceteze, ci dimpotrivă, trebuie făcută o campanie de susținere a lor, scrie senatorul Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru Politică Internațională a Camerei Superioare a Parlamentului rus, pe pagina lui de Facebook.

Totuși, o oarecare oboseală generată de această politică absurdă și tot mai dăunătoare este, desigur, evidentă. În august, Institutul Gallup a realizat un sondaj de opinie, întrebându-i pe cetățenii americani ce politică ar prefera în privința Rusiei. 57% au declarat că și-ar dori ca relațiile cu Rusia să se îmbunătățească și numai 36% s-au pronunțat în favoarea înăspririi sancțiunilor.

Tot mai des, la nivel de experți, se afirmă că Washingtonul nu a propus nici o strategie în privința Rusiei, nu poate să explice în mod coerent ce anume dorește să obțină de pe urma acestor sancțiuni. Cum spune Henry Kissinger (fost consilier prezidențial american, n.r.): ”… da, noi publicăm liste cu oameni, ale căror conturi bancare sunt sechestrate și cărora li se interzice intrarea (în Statele Unite, n.r.), dar ce se va întâmpla mai departe? Începând ceva, trebui să nu uiți cum se termină”. Iar asta nimeni din Congres nu poate explica: doar că Rusia trebuie să înceteze ceva, deși nimeni nu prezintă date concrete că ea ar fi început ceva pentru a pune capăt, continuă Kosaciov, în postarea lui pe Facebook.

Eșecul evident al fracțiunii anti-Trump, legat de raportul Mueller (Robert Mueller, procurorul special care s-a ocupat de așa numitul dosar Russiagate, n.r.), de la care se aștepta confirmarea legăturii lui Trump cu Rusia, ridică, în mintea oricărui om normal, și mai multe întrebări: dacă nu a fost nimic, de ce Statele Unite s-au ocupat cinci ani exclusiv de adoptarea unor legi anti-ruse? întreabă, retoric, senatorul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 109090