Popov şi Prunariu, la lucru, printre stele! Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
12/04
Unde se trăiește cel mai mult în Rusia
12/04

O piedică în calea ”tranziției puterii” în 2024?

Foto: Kommersant

Dacă acum ar fi organizate alegeri prezidențiale, Vladimir Putin ar acumula 55% din voturi, reiese dintr-un sondaj realizat de Centrul Levada, ale cărui rezultate sunt prezentate de cotidianul Kommersant.

Potrivit sursei citate, din ianuarie anul trecut, înaintea scrutinului pentru funcția supremă în stat, din 18 martie 2018, ratingului lui Putin a scăzut cu 15%. Atunci, 70% dintre ruși erau dispuși să-l susțină pe actualul lider de la Kremlin, care, la urne, a adunat 76,69% din voturi.

Contactat pentru comentarii, politologul Konstantin Kalaciov, consideră cifrele Centrului Levada sunt drept un semnal de alarmă pentru putere: ”Dacă ratingurile se vor prăbuși, pot apărea probleme cu procesul de predare a puterii succesorului în 2024”, spune expertul. În opinia lui, ”ratingurile electorale sunt influențate de conjunctură, în special de alegerile prezidențiale din Ucraina și de eventuala victorie a candidatului alternativ, Vladimir Zelenski”.

Kalaciov spune însă că apropierea ratingului de punctul de 50%, adică pragul pentru victorie din primul tur de scurtin, nu face posibilă, în Rusia, organizarea unui al doilea tur. ”Puțină mobilizare, promisiuni electorale și candidatul puterii va avea rezultatul necesar”, crede, la rândul său, directorul adjunct al Centrului Levada, Denis Volkov.

Ratingurile altor foști candidați la președinție nu au suferit modifică esențiale în ultimele 12 luni: pentru liderul Paridului Liberal-Democrat (LDPR), Vladimir Jirinovski, ar vota 6% dintre persoanele participante la sondaj (5% în 2018), iar pentru fostul candidat din partea comuniștilor, Pavel Grudinin – 5% (6% în 2018). Câte 1% ar aduna, de asemenea, candidați precum ministrul Apărării, Serghei Șoigu și fondatorul Fundației pentru combaterea corupției (FBK), Aleksei Navalnîi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 784314