Kremlinul a publicat declarațiile de venit
13/04
Fiodor Lukianov: Nu mai știi încotro se îndreaptă lumea
14/04

Peter Windsor: Lumea nu știe ce este Rusia

Peter Winsor, șef al Programului arctic al fundației World Wide Fund (WWF) / Foto: TASS

Șeful Programului arctic al fundației World Wide Fund (WWF), Peter Windsor, s-a numărat printre participanții la Forumul Artic Internațional ”Arctica – teritoriu pentru dialog – 2019”, din St.Petersburg. În acest cadru, ecologistul a explicat de ce Rusia este mult mai progresivă decât se crede în mediul științific mondial, la ce folosesc rezervațiile nordice și multe altele.

– Ce putem face în această regiune?

Peter Windsor: – Câte ceva se poate face. După părerea mea, industria însăși trebuie să fie interesată să folosească nave relativ silențioase, care nu fac foarte mult zgomot. În plus, trebuie redusă viteza de deplasare a navelor, pentru că, astfel, structura poluării sonore va deveni mai puțin periculoasă.

În ceea ce privește extracția de petrol și de gaze naturale, pot fi folosite, spre exemplu, tehnologii de construcție pe piloni sau pot fi efectuate studii ecologice, așa cum procedează, de altfel, multe întreprinderi ale industriei petroliere. Întotdeauna se poate găsi o metodă de a crea și aplica tehnologii noi, mai puțin zgomotoase.

Deocamdată însă, Arctica reprezintă unul dintre ecosistemele pe care activitatea economică a omului nu l-a atins aproape deloc. Ne-am dori să rămână așa – neatinsă și tăcută. Trebuie neapărat să se țină cont de efectele provocate de avansul industriei în zona arctică, inclusiv de cele nevăzute, precum zgomotul.

– Ce părere aveți despre politica ecologică a Guvernului rus?

Peter Windsor: – Sunt om de știință, profesor, oceanograf. Chiar și lumea științei subapreciază considerabil cât de progresivă este Rusia nu doar în plan științific, cât și sub aspectul ecologic. Rusia, spre exemplu, este una dintre puținele țări, dacă nu chiar singura din lume, care a creat o rezervație marină în zona arctică. Să-i lăsăm pe numeroșii experți să arate Rusia cu degetul, sub pretextul că ar fi exagerat orientată spre industria grea. În acest timp, voi lucrați mult și cu succes în domeniul ecologiei. Mai mult, sunt fericit că WWF Rusia a depus eforturi uriașe pentru crearea rezervației marine și pentru protejarea întinderilor de ape care înconjoară teritoriul rezervației. Cred că această practică ar putea fi extinsă.

În cadrul Programului arctic al WWF, lucrăm la crearea unei rețele de teritorii naturale marine deosebit de protejate, care să se bazeze, în activitatea lor, pe o abordare ecosistemică a protecției naturii. Problema este că viețuitoarele din Arctica sunt supuse unui stres uriaș generat de schimbările provocate de intervenția omului. Iar noi trebuie să le asigurăm teritorii unde se pot adapta în siguranță la aceste schimbări.
Cred că Rusia are toate șansele să preia conducerea acestor eforturi în zona arctică. De aceea poziția mea aici este una de optimist prudent. Chiar dacă Rusia este foarte interesată de exploatarea Arcticii, trebuie să sperăm că veți acționa inteligent, ținând cont de principiile dezvoltării stabile.

– Haideți să vorbim mai detaliat despre rezervațiile rusești și despre parcurile naționale. Cum evaluați activitatea lor?

Peter Windsor: – Vreau să spun că orice teritoriul arctic transformat în rezervație reprezintă o idee bună. Și mai cred că țara dumneavoastră dispune de o serie întreagă de oportunități în domeniul dezvoltării turismului ecologic arctic. Știți, abia m-am întors din Islanda – acolo ne-am confruntat cu un adevărat tsunami de povară recreativă care apasă pe umerii acestei țări mici. În trecut, acolo se duceau 100.000-200.000 de oameni, dar acum acest indicator a crescut la 4 milioane. Și totul pe o insulă nu foarte mare. Incontestabil, turismul are o influență puternică asupra ecosistemlor și chiar asupra climei Islandei. Iar acest exemplu ne arată că regiunile nordice atrag tot mai mulți vizitatori, că cererea este mare. Prin urmare, poate nu ar fi rău să ne gândim la dezvoltarea turismului în zona arctică a Rusiei.

Dar, trebuie dezvoltat un turism responsabil, de orientare strict ecologică. Iar turiștilor trebuie să li se prezinte costul real al venirii lor în acest ecosistem vulnerabil. Un cost care, de regulă, depășește cu mult acele sume modice care se plătesc acum în Rusia pentru a pătrunde pe un teritoriu natural deosebit de protejat. În plus, cred că aveți numeroase posibilități pentru dezvoltarea parcurilor naționale.

Problema Arcticii ruse constă în faptul că ghețurile veșnice se topesc, iar acest lucru își pune amprenta asupra a numeroase zone arctice. Noile teritorii devin accesibile exploatărilor industriale. Pentru a echilibra situația, este nevoie și de noi spații pentru parcuri naturale și rezervații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 250856