Prețul petrolului va coborî la 40 de dolari?
14/04
Iuri Gagarin de bronz, la București
14/04

Karaganov: Umanitatea nu se ocupă de problemele globale

Foto: RIA Novosti

La Moscova s-au deschis lucrările celei de-a 27-a sesiuni a adunării Consiliului de politică externă și de apărare (SVOP), al cărui fondator și președinte de onoare, Serghei KARAGANOV, a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări adresate de cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”.

– Care este diferența între actuala adunare SVOP și cele anterioare?

Serghei Karaganov: – La fiecare dintre adunările noastre dezbaterile sunt diferite. Acum ne așteaptă o dezbatere aprinsă și puternică. În centrul atenției, trei chestiuni foarte actuale. În primul rând, cum putem și cum trebuie luptat pentru pace. A doua temă va fi foarte critică la adresa politicii noastre externe. Învingem și câștigăm, dar am epuizat vechiul potențial și batem pasul pe loc. Iar a treia temă va fi dedicată bazelor interne ale politicii externe. Una tradițională, dar, de această dată, am invitat la discuții noi experți.

– Cu exact trei ani în urmă ați prezis că cele mai mari provocări la nivel mondial vor fi criza refugiaților și amenințarea teroristă dinspre Orientul Mijlociu. Ce ne așteaptă acum?

Serghei Karaganov: – Cred că nu trebuie să ne așteptăm la alte asemenea pericole. Mai degrabă, există eventualitatea izbucnirii întâmplătoare a unui mare război. Problema este însă alta. Toți se ocupă de orice le trece prin cap. Trump se ocupă de programul ”America First”, alții de altceva, iar în ansamblul ei, umanitatea nu se ocupă de problemele globale.

– Și ce trebuie făcut?

Serghei Karaganov: – Trebuie să schimbăm gândirea. Fiecare dintre noi. Și toți împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 109086