Vagoane noi pe drumurile de fier ale Rusiei
24/04
Rusia are nevoie de o politică ecologică
24/04

Nabokov. Vladimir Nabokov. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan

La 22 aprilie, s-au împlinit 120 de ani de la naşterea unui om complex atât ca structură, cât şi ca preocupări – scriitor, nuvelist, poet, traducător, critic, şahist, entomolog, etc. – Vladimir Vladimirovici Nabokov. Cel care obişnuia să spună “Inima mea vorbeşte ruseşte” s-a născut într-o familie de aristocraţi [tatăl său este jurnalist şi om politic (liberal), autor de cărţi şi diverse articole pe teme politice şi de drept penal], în Imperiul Ţarist, la Sankt Petersburg. Anul de naştere – 1899.
Vladimir Nabokov îşi începe educaţia din fragedă pruncie (învaţă simultan rusa, franceza şi engleza, citeşte enorm pentru un copil); în plus, urmează cursurile celei mai prestigioase şi moderne şcoli a timpului – Tenişev. Scrie primul poem la vârsta de 15 ani şi va publica două volume de versuri în timp ce studiază la Tenişev – “Versuri” şi “Două căi”.
După izbucnirea Revoluţiei bolşevice (în 1917), familia Nabokov (implicit, şi Vladimir) pleacă iniţial în Crimeea, plănuind apoi o călătorie în Nordul Rusiei; ajung în Vestul Europei (în 1919, în Anglia). Tânărul Vladimir Nabokov studiază la Trinity College – mai întâi zoologia, apoi limbi slave şi romanice. Va absolvi în 1922, an în care părinţii săi se mută în Germania, iar tatăl său va muri, împuşcat accidental (protejând un alt bărbat prezent la un miting). De altfel, tema morţii accidentale va fi abordată ulterior de către Nabokov, în scrierile sale.
Următorii 18 ani, Vladimir îi va trăi la Paris şi la Berlin (alături de soţia sa, din 1925). El scrie în ziarele pentru emigranţii ruşi (sub pseudonimul V. Sirin) şi îşi completează veniturile din traduceri şi din meditaţii la engleză; este şi antrenor de tenis, ba chiar va concepe primul joc de cuvinte încrucişate în limba rusă. Apoi, în 1940, pleacă în America, unda îşi va continua cariera de scriitor, dar şi pe cea de profesor şi de entomolog.
Nabokov a scris nuvele, teatru, poezie, critică literară; autobiografia sa este intitulată “Memorie, vorbeşte!”. Amintim “Maşenka”, o reală bijuterie literară, “Rege, damă, valet”, Invitaţie la eşafod”, “Disperare”, “Apărarea Lujin”, “Darul”, “Adevărata faţă a lui Sebastian Knight”, “Pnin”, “Foc palid”, “Lucruri transparente”, “Vrajitorul” , piesa de teatru în cinci acte “Tragedia domnului Morn” şi, fireşte, scandaloasa, mult-citita şi comentata “Lolita”.
L-a tradus pe Puşkin în engleză, i-a tradus pe Shapeskeare, Carroll Lewis şi Goethe în rusă; cursurile sale au fost redactate în două volume, unul de literatură universală şi altul de literatură rusă.
Vladimir Nabokov nu scrie comod, nu scrie pentru oricine (în sensul accesibilităţii; chiar i s-a reproşat un oarece snobism literar). El trebuie înţeles mai mult decât alţi autori, întrucât este un tip genial! Subiectele abordate şi prezentarea, stilul său, te obligă, în calitate de cititor, la o pregătire (emoţională şi mentală) prealabilă. Nabokov te plimbă prin lumea instinctelor umane, pe care le pune sub lupă, le disecă şi le expune, aşa cum sunt, anulând preconcepţii şi piedestale morale… Chiar dacă intrigă, îl iubeşti, aşa cum iubeşti Rusia, chiar dacă nu o înţelegi plenar!
Experienţa personală furnizează şi ea idei şi motive dezvoltate în creaţia sa literară – moartea accidentală, despre care am amintit, şahul (expus ca o cale de evadare, adaptare şi protecţie faţă de societate), inadaptarea (aici sunt două direcţii: pe de o parte, condiţia omului de geniu, privit ca o ciudăţenie şi neînţeles, pe de altă, condiţia emigrantului, mereu obligat, de noua cultură pe care o experimentează, la efort şi compromis), arta şi dezvoltarea sa.
Vladimir Nabokov a iubit fluturii din copilărie. Atât de mult, încât i-a studiat în lungi şi costisitoare expediţii, pe tot parcursul vieţii sale. Mai mult, el a fost şi directorul departamentului responsabil cu fluturii de la Muzeul de zoologie comparată al Universităţii Harvard. Recent, lui Nabokov i s-a recunoscut contribuţia pe care o are în entomologie prin confirmarea ipotezei pe care el o enunţase (referitor la migraţia unui gen de fluturi din Asia). În onoarea sa, o specia de fluturi a fost numită Nabokovia.
În 1961, Vadimir Nabokov se întoarce în Europa, stabilindu-se în Elveţia. Continuă să scrie şi să studieze frumoasele insecte colorate care i-au inspirat şi termenul de “nimfetă” (referitor la fetele care manifestă precocitate sexuală) până în 1977, când se va îmbolnăvi – o bronşită cu complicaţii, care îi va fi fatală.
“În faţa lui Dumnezeu nu vii ca un călător cu ghidul, ci ca un drumeţ singuratic” – Nabokov s-a putut convinge dacă a avut dreptate, în acest sens, la 2 iulie 1977, la Montreux, în Elveţia.

                                                                                                                                                        Harta natală a lui Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov este un nativ Taur. Decanul care găzduieşte Soarele său natal (primul) este guvernat de Mercur, astrul comunicării, iar gradul Soarelui este patronat de Luna sensibilă şi responsabilă cu inspiraţia şi cu imaginaţia. Nativitatea sa nu îl recomandă, teoretic, scrisului sau, cel puţin, nu genului abordat – modernism, ficţiune, etc. (care intră în siajul Vărsătorului, mai curând), dar i-a asigurat puterea de muncă şi capacitatea de a se descurca atunci când finanţele erau insuficiente.
Talentul artistic este furnizat de Venus (stăpâna Taurului), prezentă în sensibilul şi inspiratul semn al Peştilor. Tot Venus i-a fost de ajutor în sondarea psihismului personajelor sale, alături de Pluton în Gemeni, un adevărat laser mental, care i-a îngăduit lui Nabokov să acceadă la profunzimile umane şi să le expună, mai apoi.
Dacă tot am amintit de Gemeni, să mai spunem că aici îl găsim şi pe Neptun (patronul inspiraţilor Peşti); în plus, Gemenii ocupă casa a XI-a, responsabilă cu celebritatea. Cum Pluton patronează sexualitatea, obsesiile, pervesitatea, crima, suicidul, renaşterea, nici nu este de mirare că tocmai “Lolita” este cel mai des invocată atunci când vine vorba de Nabokov! Cu Pluton pendulezi între sublim şi abject, cu Pluton “Lolita” a parcurs drumul de la interzis, cenzurat, plus scandalul aferent, la statutul de “printre cele mai mari nuvele ale secolului al XX-lea”!
Tema natală a lui Vladimir Nabokov nu este deloc comodă, relaxată. Dimpotrivă, ea abundă în aspecte tensionate – nu mai puţin de şase(!) careuri în T, plus o mare cruce pe semne mobile (schimbări, tensiuni şi conflicte, provocări la tot pasul). Totul, compensat cu un superb dreptunghi mistic între Axa Destinului, Soare şi Jupiter, semn că Dumnezeu l-a iubit pe teribilul său copil, Nabokov.
Referitor la Axa Destinului – ea este plasată cu Nodul Nord Lunar (Sensul Vieţii) în Capricorn şi cu Nodul Sud Lunar (Datoria Kharmică) în Rac. Să explicăm – Capricornul l-a predestinat pe Nabokov proeminenţei sociale, rangului şi importanţei, iar Racul l-a trimis departe de ţara sa natală, Rusia, după care mereu a tânjit. Vladimir Nabokov nu şi-a cumpărat niciodată o casă a lui în străinătate, a locuit cu chirie, considerând mereu că singura lui casă este cea din Sankt Petersburg (azi, muzeu). Prezenţa Nodului Sud Lunar în Rac – o rană sufletească şi expresia astrală a ceea ce Nabokov spunea, referindu-se la casa sa din Sankt Petersburg, casa copilăriei sale – “singura mea casă din lume”!
Ascendentul din Leu şi Marte în acelaşi semn i-au asigurat creativitatea şi dramatismul, potenţialul de a parodia. Marte în trigon cu Uranus din Arcaş şi casa a V-a (a creativităţii, a artei) îl scoate din locul comun şi îi conferă determinare, originalitate în demersul artistic, atingerea geniului, iar Saturn în aceeaşi casă şi în acelaşi semn îi responsabilizează actul artistic, oferind lecţii de viaţă şi invitând la reflecţie, la meditaţie (“Gândesc ca un geniu, scriu ca un respectabil autor şi vorbesc ca un copil”).

Nabokov este cel care provoacă, îndrăzneţ, întâlnirea fiecăruia cu umbra proprie şi confruntarea inerentă; creaţia sa este, pe alocuri, un fel de exorcism artistic. Citindu-l, te poţi descoperi şi altfel decât te ştii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 557688