Acțiunea ”Regimentul Nemuritor” din Moscova (VIDEO)
11/05
Decizia SUA, efect negativ asupra economiei ruse
11/05

Medicii vor împărți medicamente pe la casele oamenilor

Foto: Iarostock.com

Medicii și farmaciștii devin curieri: comisia de profil, din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a venit cu propriile propuneri de modificare a proiectului de lege privind comerțul online cu medicamente. Deputații consideră că medicamentele pot fi livrate consumatorilor doar de către profesioniști cu pregătire corespunzătoare. Inițial, s-a estimat că medicamentele vor putea fi cumpărate, de pe internet, de la începutul anului 2018, dar, deputații au tot amânat dezbaterile pe această temă timp de aproape un an și jumătate. Acum, se speră că noul sistem va începe să funcționeze de la 1 ianuarie 2020, scrie Kommersant.

Livrarea medicamentelor, de către medici și farmaciști, va exclude orice abordare neprofesională a aceste activități, crede prim-vicepreședintele comisiei pentru protecția sănătății din Duma de Stat, Fedot Tumusov: ”Sunt două metode de comerț electronic cu medicamente. Prima este când o firmă-online specializată primește comenzi și tot ea le distribuie. A doua varianta se referă la un centru unic de primire a comenzilor, iar livrarea este asigurată de către farmacie. Sunt adeptul celei de-a doua variante. În primul caz, sunt excluse acțiunile necinstite din partea furnizorilor, medicamentele fiind un produs special. Dacă s-ar aplica al doilea model, ar fi posibilă comercializarea medicamentelor, atât a acelor eliberate cu rețetă, cât și a preparatelor fără rețetă, pentru că acum este permisă eliberarea de prescripții electronice, cu livrarea comenzii la farmacie. Cu alte cuvinte, nu poate fi vorba de întâmplări nefericite sau de neprofesionalism”.

Kommersant amintește că, în prezent, medicamentul poate fi rezervat pe site-ul farmaciei, dar, pentru a-l cumpăra, trebuie să mergi să îl ridici personal. În octombrie, anul trecut, această interdicție a fost încălcată de magazinul online „Ozon”. El propunea clienților preparate cu livrare la domiciliu, prin curier. Uniunea organizațiilor farmaceutice s-a sesizat și, considerând inadmisibil acest lucru, a cerut Roskomnadzor să blocheze site-ul companiei. Procuratura capitalei nu a găsit, însă, motive pentru a recurge la o asemenea măsură.

Mediul de afaceri este gata să dezvolte această direcție și să obțină licențe pentru farmacie, dar livrarea medicamentelor de către medici este absurdă, crede președintele Asociației companiilor de comerț online, Artiom Sokolov. ”Regulile trebuie respectate în orice situație. Orice companie online poate obține licență pentru activitate farmaceutică și să îndeplinească funcțiile corespunzătoare. Trebuie, pur și simplu, să îndeplinească o serie de cerințe privind păstrarea, eliberarea și transportul preparatelor farmaceutice. La acest ultim capitol, am dori să fie prevăzute reguli foarte clare. Problema este că rețelele de farmacii insistă ca, de procedura livrării, să se ocupe farmaciștii. Dar, eu nu cred că un singur angajat, măcar, cu studii de specialitate, va dori să-și lege viața de un serviciu de curierat”, a adăugat el.

Inclusiv președintele Vladimir Putin a avut ceva de spus, pe marginea acestui proiect de lege. Șeful statului a subliniat că, în pofida temerilor Ministerului Sănătății, trebuie permisă, treptat, vânzarea pe internet atât a medicamentelor cu rețetă, cât și a celor fără prescripție specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 144734