Ministrul Culturii: de ce n-am interzis filmul ”Kursk”
12/05
Ce ar putea propune Rusiei Secretarul de Stat Mike Pompeo
13/05

Ce a rămas dintr-un vapor scufudat în Marea Neagră, cu peste 100 de ani în urmă

Fjto: RIA Novosti

Participanții la expediția subacvatică ”Neptun” au prezentat o înregistrare video, realizată pe vaporul ”General Koțebu”, scufundat în 1895. Epava se află la o adâncime de 40 de metri și la 12 mile distanță de capul Tarhanut, în vestul Peninsulei Crimeea, informează TASS.

În imagini, pot fi observate fragmente de tablouri. Specialiștii susțin că sub stratul de mâl s-ar fi putut păstra lucrări ale celebrului pictor marinist rus Ivan Aivazovski. Nu s-a trecut, deocamdată, și la scoaterea artefactelor de pe fundul mării, de teamă ca operele pictorului să nu fie deteriorate.

Vasul ”General Koțebu” a fost descoperit în 2015, de către specialiștii Centrului pentru cercetări subacvatice în Marea Neagră. El a aparținut Societății ruse de navigație și comerț, fiind construit în Anglia, în 1866 și numit astfel în onoarea guvernatorului Novorossiei, generalul Pavel Koțebu. Lung de 64 de metri și lat de 8,6 metri, vaporul putea găzdui, la bordul lui, peste 500 de pasageri.

Având două punți, ”General Koțebu” a fost primul vapor care a traversat Canalul de Suez, în noiembrie 1869. La bordul său se afla o delegație rusă, din care făcea parte și Aivazovski, căruia i se ceruse să imortalizeze ceremonia de inaugurare a canalului și canalul însuși. La 16 aprilie 1895, vasul s-a ciocnit cu transportorul ”Penderaklia”, aparținând Flotei din Marea Neagră și s-a scufundat.

Scopul expediției ”Neptun” este de a studia obiectele identificate, deja, de arheologi, pe fundul Mării Negre: nave și avioane, dar și localizarea și identificarea altor epave. Expediția este formată din peste 30 de oameni: hidro-acusticieni și scafandri din diferite regiuni ale Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 144734