Corneliu Vlad: Preeminența Rusiei în politica multivectoriala kazahă
14/05
Vladimir Putin despre armele viitorului
15/05

Avertismentul MAE rus: SUA se pregătesc să folosească arma nucleară

Foto: Reuters

Posibila amplasare a armamentului nuclear american în Europa amenință să aducă lumea ”în pragul unei catastrofe atomice și a totalei autodistrugeri”, crede diplomația rusă.

Statele Unite desfășoară arme nucleare pe teritoriul Europei în vederea utilizării lor, afirmă Vladimir Ermakov, care, în Ministerul rus al Afacerilor Externe, conduce Departamentul pe probleme de neproliferare și control al armamentelor.

”Din păcate, unele țări dependente de Washington, se prefac că nu se întâmplă nimic sau, pur și simplu, se tem să se gândească la substratul provocator al faptului că, în secolul 21, pe teritoriul Europei se fac pregătiri în vederea folosirii armei nucleare, cu implicarea țărilor care nu dețin un asemenea arsenal”, crede Ermakov, citat de presa de la Moscova.

Diplomatul consideră că, în situația astfel creată, este imposibil să vorbești despre o întărire a regimului de neproliferare a armamentului nuclear. În opinia lui, țările Europei se plasează ele însele ”la limita unei catastrofe nucleare și a autodistrugerii totale”.

Portalul RBK amintește că, la începutul lunii mai, MAE rus a anunțat că Rusia se pronunță împotriva desfășurării de armament nuclear american în Europa. Ministerul a subliniat că, pe fondul politicii promovate de Statele Unite în acest domeniu, organizarea de negocieri privind încheierea unui tratat care să interzică total arma nucleară devine imposibilă.

Cotidianul menționează, de asemenea, că, în ianuarie au apărut informații potrivit cărora SUA lucrează la focoase de capacitate mică, pentru rachetele Trident, ce ar putea fi utilizate în mod limitat într-un eventual conflict, provocând pierderi în rândul populației civile. Câteva luni mai târziu, la începutul lunii mai, Pentagonul a explicat necesitatea creării unor astfel de focoase, prin faptul că și Moscova, chipurile, dispune de tipuri similare de arme, ceea ce provoacă neliniște la Washington.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 144734