Putin a cerut o reacție rapidă la orice nereguli sesizate de presă
17/05
Întrebare: cui le sunt complici americanii?
18/05

Lavrov: SUA încalcă grosolan tratatul de neproliferare a armei nucleare

Foto: RIA Novosti

”Dispunând de arme nucleare pe teritoriul unor țări care nu au un astfel de arsenal și învățându-i pe militarii acestor țări cum să le manevreze, Statele Unite încalcă în mod grosolan tratatul de neproliferare”, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, pe coridoarele sesiunii Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, ce se desfășoară la Helsinki.

”În Europa, pe teritoriul a cinci state ne-nucleare, se află armament nuclear american. În cadrul așa-numitei activități comune ale NATO, militarii țărilor ne-nucleare sunt instruiți cum să manevreze armele atomice. Este o încălcare directă, dintre cele mai grosolane, a tratatului de neproliferare a armelor atomice”, a spus Lavrov, adăugând că Rusia a vorbit mereu despre acest subiect.

El a mai atras atenția asupra faptului că SUA lucrează, deja, la noi rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, în timp ce Rusia, așa cum a afirmat, de altfel, și președintele Vladimir Putin, este gata să răspundă în oglindă. ”Dar, nu vom crea și amplasa rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în acele regiuni unde nu apar sisteme analoage, de producție americană. Asta este poziția noastră”, a subliniat Lavrov.

”Nimeni, în Europa, nu dorește repetarea acelei situații care a servit drept motiv pentru semnarea acestui tratat”, a concluzionat ministrul, amintind, astfel, despre cursa înarmării dusă de SUA și URSS între anii 1970-1980.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466173