Kosaciov: De această dată, Rusia nu a mai fost arătată cu degetul
29/05
Evaluare a amenințării militare pentru Podul Crimeii
29/05

Serghei Strokani: Momentul adevărului pentru ucraineni

Foto: Kommersant

Comentatorul cotidianului ”Kommersant”, Serghei Strokani, analizează propunerea noului președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, de a-i întreba pe locuitorii țării dacă vor sau nu o normalizare a relațiilor cu Rusia.

În ultimii ani, fostul președinte Petro Poroșenko și-a construit propria ”anti-Rusia”, dar înfrângerea zdrobitoare suferită în recentele alegeri au arătat că societatea ucraineană are nevoie acută de o politică alternativă, scrie jurnalistul rus. În opinia lui, preconizatul referendum ar trebui să devină un moment al adevărului.

Dar, oricât de paradoxal pare, propunerea menită să devină un puternic atuu pentru cei care doresc să arunce refacă punți de comunicare, a generat o nemulțumire colectivă, a constatat autorul articolului din ”Kommersant”. La Kiev, noul președinte este acuzat de ”iresponsabilitate și de trădare”. Iar la Moscova, unde în toți acești ultimi ani au răsunat numeroase voci despre sufletul ”poporului frate ucrainean” care tânjește după Rusia, nu s-a auzit nici o voce coerentă de susținere a referendumului ucrainean.

Inițiativa lui Vladimir Zelenski a dezvăluit cel mai important lucru: în anii de confruntare, au apărut grupuri puternice de influență în ambele capitale, pentru care confruntarea a devenit o normă. Petro Poroșenko a plecat, dar este mult mai confortabil pentru acestea să rămână în același model de confruntare, a cărui respingere ar însemna necesitatea de a începe construirea de noi ”poduri”.

Cei din Ucraina, care până acum au promovat ideea că Rusia este un stat ostil, se tem că ar putea rămâne fără obiectul muncii. Pentru că, după toate probabilitățile, poporul ucrainean se va pronunța împotriva confruntării.

”Iar, în Rusia, cam la fel se vor simți cei care, față de Ucraina, au tot repetat teza conform căreia ”cu cât mai rău, cu atât mai bine”, continuă jurnalistul de la ”Kommersant”. ”Sunt oameni care speră că, sub povara problemelor ei, Ucraina fie se va dezintegra, fie, ca o soție necredincioasă sau fiu rătăcitor, se va târî în genunchi cerând iertare”.

Ca politician non-sistem, Vladimir Zelenski a făcut și o mișcare puternică non-sistem. El a arătat celor două sisteme, care se află în război unul cu celălalt, că în războiul lor propagandistic ar putea interveni a treia armată. Poporul din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 946757