Siluanov: Rusia susține business-ul celor întorși acasă
31/05
Rusia i-a propus Japoniei un regim fără vize
31/05

Lavrov: Relațiile cu UE nu au motive să se înrăutățească

Foto: RIA Novosti

Rusia și Uniunea Europeană au strânse relații economice, istorice și cultural-civilizatoare; de aceea, nu există motive obiective de înrăutățire a acestor relații între Moscova și Bruxelles, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat publicației bulgare ”Viața Internațională”.

Ministrul a amintit că, pentru al doilea an consecutiv, cresc schimburile de mărfuri între Rusia și UE. Potrivit spuselor sale, la sfârșitul anului 2018, acest indicator a avansat cu 19,3%, atingând valoarea de 294,2 miliarde de dolari. În plus, a adăugat Lavrov, se constată o oarecare revigorare a dialogului politic, continuă cooperarea într-o serie de chestiuni de profil, progresează contactele în domenii științific, tehnologic și cultural.

”Toate astea confirmă faptul că nu există motive obiective pentru o degradare ulterioară a relațiilor. Rusia și Uniunea Europeană sunt vecini apropiați. Ne unesc multe în plan economic, istoric, cultural”, a subliniat el.

Probleme sunt, dar se pot rezolva În opinia lui Lavrov, pentru a depăși problema legată de măsurile restrictive reciproce din economie și comerț, primul pas trebuie să vină din partea Uniunii Europene, iar atunci Rusia va fi gata să anuleze contra-sancțiunile sale. ”Prin urmare, mingea este în terenul colegilor din UE”, a constatat ministrul rus.

În același timp, Lavrov a arătat că UE condiționează normalizarea relațiilor cu Rusia de îndeplinirea acordurilor de la Minsk. Șeful MAE rus a subliniat că o astfel de abordare trezește mirare, ”fiind foarte bine cunoscut faptul că îndeplinirea acestui document internațional, aprobat, pentru că veni vorba, prin rezoluția 2202 a Consiliului de Securitate al ONU, este sabotat energic de către Kiev”.

”Din păcate, bunăstarea și stabilitatea casei europene depind, astăzi, de un grup de rusofobi, relativ mic, dar deosebit de agresiv, din interiorul UE, ale cărui acțiuni sunt, de fapt, conduse de la Washington”, a spus Lavrov. ”Nu încetează campania de propagandă anti-rusă, tentativele de a demoniza Rusia, de a prezenta țara noastră în calitate de principal pericol la adresa securității Europei. Se prelungesc regulat sancțiunile unilaterale, ceea ce face ca mediul de afaceri european să sufere pierderi de multe miliarde de euro”.

”Să sperăm că, într-un final, bunul simț, simțul rațiunii vor triumfa și că relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană vor reveni la o stare de normalitate, diferențiindu-se prin respectarea intereselor unuia față de celălalt, a rezumat șeful diplomației de la Moscova. Mai ales că, la modul general vorbind, obiectivele stabilite atât de Rusia, dar și de UE, sunt, cu adevărat, comune: de la asigurarea unei creșteri economice stabile, până la combaterea eficientă a numeroaselor provocări de securitate. Sunt convins că toate astea pot fi rezolvate prin eforturi conjugate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 946796