Kosaciov: Criza din Moldova este artificială
10/06
Putin a cerut să fie găsite alternative la confruntare
11/06

Rezultatele forumului SPIEF-2019: un volum record de acorduri

Foto: Roscongress

Forumul Economic Internațional de la St. Petersburg (SPIEF-2019), care a avut loc între 5 și 8 iunie, a reușit să atingă noi maxime, în ceea ce privește volumul acordurilor semnate și numărul participanților, scrie Agenția Rusă de Știri, în comentariul său.

Forumul și-a reafirmat rolul de cea mai mare platformă economică din Rusia, unde se încheie cel mai mare număr de acorduri și se desfășoară discuții aprinse, cu participarea șefilor celor mai mari companii și a reprezentanților guvernelor.

SPIEF-2019 a depășit performanța de anul trecut, din punct de vedere cantitativ, în ceea ce privește volumul contractelor semnate și valoarea tranzacțiilor. Vicepreședintele comitetului de organizare al SPIEF, secretarul executiv, Anton Kobiakov, a anunțat sâmbătă, 8 iunie, că au fost semnate 650 de acorduri care nu reprezintă secret comercial, în valoare totală de 42,3 miliarde de euro. În timpul Forumului de la Sankt-Petersburg, din 2018, au fost semnate 593 de acorduri, la 35,8 miliarde de euro.

SPIEF-2019 a depășit, de asemenea, recordul anterior, în ceea ce privește numărul și componența participanților: peste 19 000 de persoane, din 145 de țări ale lumii, au luat parte la forum. În acest an, au fost prezenți șase șefi de stat, precum și Secretarul General al ONU.

În termeni calitativi, Forumul de la St. Petersburg poate fi considerat, de asemenea, un succes – în cadrul forumului au fost abordate probleme, destul de stridente, în special cu privire la eficiența reală a implementării proiectelor naționale în forma lor actuală, despre modul în care acestea pot influența creșterea economică a Rusiei și, mai exact, viața de zi cu zi a cetățenilor Federației Ruse.

Ministrul rus al finanțelor, Anton Siluanov, în timpul discuției pe tema: „Economia Rusiei în căutarea stimulentelor de creștere”, a recunoscut că stabilitatea economică „nu are niciun rost” ca atare, fără o creștere reală a veniturilor populației.

În prima zi oficială a forumului, președintele Băncii Centrale a Federației Ruse, Elvira Nabiullina și șeful Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului, Maxim Oreșkin, au discutat despre riscurile de creditare a consumatorilor și despre recesiune, în economia Rusiei. Șeful celei mai mari bănci ruse, Sberbank, Gherman Gref, a citat datele privind evaluările antreprenorilor pentru condițiile de a desfășura afaceri în Rusia, menționând că aproape 90% dintre oamenii de afaceri au declarat că persistă încă dificultăți în derularea afacerilor.

Participanții au discutat, de asemenea, rezultatele unui vot cu privire la întrebarea: „Proiectele naționale vor putea aduce economia rusă la o rată de creștere mai mare decât cea mondială?”, la care majoritatea votanților au răspuns negativ.

Președintele Federației Ruse a făcut o serie de declarații dure, menționând o agravare semnificativă a incertitudinii în economia globală. Potrivit lui Vladimir Putin, „modelul existent al relațiilor economice internaționale se află în criză”.

„În esență, comerțul mondial a încetat să mai fie motorul necondiționat al economiei mondiale, iar noul motor, al cărui rol ar trebui să-l joace tehnologiile de ultima generație, trece, în continuare, prin perioada de testare și nu a început să meargă la capacitate maximă”. Vladimir Putin a menționat, de asemenea, că modelul de globalizare propus de țările occidentale nu mai corespunde situației reale din economia globală, când se desfășoară războaie comerciale în lume, se aplică sancțiuni și alte restricții, pentru a spori competitivitatea unor țări.

„Care sunt sursele crizei relațiilor economice internaționale? Ce anume subminează încrederea între participanții la economia mondială? Cred că principalul motiv este faptul că modelul de globalizare propus la sfârșitul secolului al XX-lea corespunde, din ce în ce mai puțin, noii realități economice care se formează într-un ritm alert”.

Președintele rus a numit, de asemenea, drept „o mare greșeală”, acțiunile SUA în ceea ce privește subminarea încrederii în propria lor monedă.

Unii dintre experți au notat că declarațiile lui Vladimir Putin, la SPIEF-2019, pot fi privite ca un nou „discurs de la Munchen“ al șefului statului – în sfera economică, în analogie cu discursul președintelui rus la conferința de securitate „Crize globale – responsabilitate globală”, din München, în 2007, când Vladimir Putin a criticat dur politica externă a statelor occidentale, anunțând sfârșitul lumii unipolare.

Apropierea Rusiei și a Chinei, în contextul răcirii relațiilor cu țările occidentale, va rămâne, probabil, una dintre temele centrale ale politicii externe și ale condițiilor economice globale – nu numai pentru Federația Rusă și RPC, dar și pentru multe alte state care se confruntă cu încercările țărilor dezvoltate de a limita dezvoltarea lor și de a le angaja într-un război comercial.

În acest sens, negocierile și declarațiile comune ale președintelui Vladimir Putin și ale președintelui chinez Xi Jinping, despre „o nouă eră” a relațiilor bilaterale, făcute înainte de începerea SPIEF, precum și participarea șefului Republicii Populare Chineze la Forumul Economic Internațional de la St.Petersburg subliniază importanța tot mai mare a interacțiunii dintre cele mai mari două țări din Eurasia.

Șeful Fondului Rus pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, a anunțat posibilitatea unei creșteri semnificative a investițiilor chineze în economia rusă. El a remarcat, de asemenea, că este necesar să se efectueze un volum mare de lucrări asupra proiectelor naționale ale Rusiei, pentru a obține un efect mai mare de la punerea lor în aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 161205