Apelul premierului Moldovei către cetățeni
09/06
Planurile americanilor de a investi în Rusia
10/06

Sancțiunile nu mai sunt tema principală

foto: RIA Novosti

Participanții la Forumul Economic Mondial de la Sankt-Petersburg s-au obișnuit ca, principala temă a discuțiilor să fie sancțiunile occidentale, dar, la ediția din acest an, subiectul a fost abordat mai degrabă tangențial, decât direct, și foarte rar. Poate pentru că, de această dată , nu au mai fost anunțate alte restricții în ajunul Forumului, cum s-a întâmplat, până acum, sau, poate, pentru că sunt probleme mai de actualitate. Cea mai importantă temă a agendei globale a devenit războiul comercial dintre Statele Unite și China.

Economia globală se află în pragul schimbărilor: comerțul internațional nu mai reprezintă principalul motor al creșterii, iar noul motor – tehnologiile – nu funcționează încă la capacitate deplină, a apreciat președintele Vladimir Putin, răspunzând la întrebările moderatorului sesiunii plenare a Forumului. Potrivit spuselor sale, situația se agravează, în condițiile în care, cea mai mare economie a lumii, în persoana Statelor Unite, vrea cu orice preț să păstreze leadership-ul, motiv pentru care folosește o metodă interzisă – restricții comerciale în privința altor țări.

O atitudine care, în opinia liderului de la Kremlin, dăunează tuturor și, de aceea, trebuie creat un sistem nou de reguli, care să răspundă mai bine realităților contemporane și care să fie respectate cu strictețe. Oaspeții forumului, în special președintele Chinei, Xi Jinping, au fost de acord cu acest punct de vedere.

”Chiar dacă între noi și Statele Unite există fricțiuni comerciale, China și SUA sunt, acum, puternic interconectate. Avem unele dintre cele mai mari schimburi comerciale… Greu de imaginat o rupere totală a SUA de China. O perspectivă de care nu suntem interesați nici noi, cum nu sunt interesați nici partenerii noștri americani”, a spus liderul chinez.

”Eu pot înțelege un război comercial între SUA și China, pot înțelege un astfel de război între SUA și Rusia, dar nu pot înțelege războiul comercial între Statele Unite și Europa. Anul trecut, în mai, când a început această confruntare, unii lideri europeni au fost într-atât de dezamăgiți, încât au estimat, chiar, că Europa ar trebui să-și ia securitatea în propriile mâini”, a declarat, la rândul său, plin de indignare, președintele Bulgariei, Rumen Radev.

La ediția de anul trecut a Forumului, șeful Curții de Conturi, Aleksei Kudrin, compara economia rusă cu un tigru, care nu poate deloc să se decidă când să sară. Acum, ”se pare că tigrul s-a încumetat să sară – ne-au fost prezentate proiectele naționale și, astfel, am aflat cum vrea Rusia să-și atingă obiectivele”, a spus Kudrin. ”Pe de altă parte, am senzația că tigrul a încremenit în zbor. E într-o stare oarecum bizară”, a adăugat el, presupunând că ceva îl blochează. Una dintre piedici a fost depistată de unii participanți la Forum, chiar în proiectele naționale.
În absența unor schimbări structurale în economia rusă, proiectele naționale îi pot chiar dăuna, așa cum prea multă mâncare îi face rău unui bolnav, a explicat, spre exemplu, președintele Școlii de management Skolkovo, Andrei Șaronov, arătând că, înainte de orice, proiectele naționale înseamnă cheltuieli. ”Iar cheltuielile fără schimbări structurale sunt mai puțin eficiente, în cel mai bun caz și, pot fi chiar dăunătoare, pentru că pot ascunde adevăratele probleme”, a arătat fostul vice-ministru al dezvoltării economice.

”Chiar și cu un management eficient din partea statului, proiectele naționale rămân o mare provocare”, a spus, la rândul ei, șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina. În opinia ei, pericolul se ascunde în faptul că autoritățile pot cheltui pentru ele prea mulți bani din buget, reducând la zero eforturile depuse de ani de zile de organul de reglementare în lupta împotriva inflației.

Prim-vicepremierul și ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a adăugat că investițiile statului pot revigora economia pentru un timp, dar cu ajutorul lor nu se va reuși asigurarea unei creșteri stabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 160951