Corneliu Vlad: Eurasia și anglo-saxonii lucrează la formule proprii. Nu și Europa Unită
11/06
Grușko: 70% din economia lumii este sub sancțiuni
12/06

Lavrov: Rusia și SUA nu trebuie să permită un război nuclear

Foto: TASS

Președintele Rusiei și cel al Statelor Unite trebuie, împreună, să declare inadmisibilă folosirea armelor nucleare, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, vorbind la forumul internațional Lecturile ”E.Primakov”.

”În plan politic, de o importanță principală este ca Rusia și SUA să calmeze restul lumii și să adopte, împreună, o declarație la nivel înalt, care să arate că un război nuclear nu poate fi câștigat, motiv pentru care este inadmisibil și inacceptabil”, a spus șeful diplomației de la Moscova. El a amintit că, astfel de declarații au fost adoptate în două rânduri de către liderii SUA și ai Uniunii Sovietice. ”Nu înțelegem de ce, în condițiile actuale, nu poate fi reconfirmată această poziție. Propunerea noastră se află spre analiză, la partea americană”, a adăugat Lavrov.

Comentând recenta afirmație a Pentagonului privind necesitatea angajării unui dialog cu Rusia, China și Coreea de Nord, cu scopul reducerii riscului izbucnirii unor acțiuni militare cu folosirea armei nucleare, neprovocate de SUA, el a spus: ”Asta afirmă Departamentul Apărării al unei țări, care, în ultima variantă a doctrinei ei nucleare, a redus considerabil pragul utilizării armei atomice”.

Șeful MAE rus a amintit că, pe durata contactelor cu Washingtonul, atât la nivel de lideri, cât și de miniștrii și consilieri prezidențiali, Moscova a înaintat propuneri pentru toate problemele legate de stabilitate strategică, dar nu s-a primit nici un răspuns.
Renunțarea la presiuni

Ministrul a subliniat că Rusia cere Statelor Unite să renunțe la metodele politice, militare și economice de presiune asupra opozanților lor.
Lavrov a arătat că SUA folosesc metode de concurență neloială, în special prin introducerea de sancțiuni economice și promovează războaie comerciale.

”Tendințele negative nu au caracter ireversibil”, a adăugat ministrul. ”Pentru depășirea lor, trebuie să se pună capăt ideologizării politicii externe, să se renunțe la metodele arhaice de intimidare politică și militară, comercială, economică și informațională”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 161227