Președintele Putin, despre Organizația de Cooperare de la Shanghai, Ucraina și Moldova
14/06
Băuturile alcoolice, vândute doar în magazine speciale
14/06

Roskosmos, bani mai mulți pe asigurări

Guvernul rus a dispus ca, în 2019, Roskosmos să primească 1,6 miliarde de ruble /21,9 milioane de euro de la buget, pentru asigurarea riscurilor la lansările și testele de vară ale aparatelor spațiale, suma fiind de aproape cu o dată și jumătate mai mare decât cea alocată în 2018, scrie agenția TASS.

Sursa citată menționează că, la sfârșitul anului trecut, după incidentul cu nava spațială pilotată Soiuz MS-10, tarifele de asigurare a lansărilor acestui tip de rachete aproape s-au dublat. În acest context, șeful Roskosmov, Dmitri Rogozin, a anunțat că intenționează să achiziționeze pachete de asigurări pentru un an înainte. Ulterior însă, consilierul lui Rogozin a ieșit în fața presei declarând că, deocamdată, așa ceva este imposibil, din cauza negocierilor extrem de dificile cu jucătorii de pe piața de resort, privind prețul unui asemenea pachet.

Tot TASS menționează că, din 2010 până în 2018, pentru asigurarea lansărilor spațiale s-au cheltuit în jur de 15 miliarde de ruble/205,2 milioane de euro (8% din valoarea tehnicii cosmice), din fonduri de la buget, dar și din mijloace aflate la dispoziția Roskosmos. Din acest total, subvențiile au reprezentat circa 12 miliarde de ruble/164 milioane de euro. Grație acestui mecanism, s-a reușit asigurarea intereselor de proprietate ale Rusiei, în valoare totală de aproximativ 187,5 miliarde de ruble/2,6 miliarde de euro, pentru mai bine de 80 de lansări de aparate a căror producție este finanțată din bugetul federal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 160956