La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
1944, începutul eliberării României (II). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
01/07
Riabkov: Vor mai fi speculații privind amestecul Rusiei în alegerile americane
02/07

Kosaciov, despre pregătirea unui nou Tratat START

Foto: RIA Novosti

Greu de presupus că, până la sfârșitul președinției lui Donald Trump, s-ar putea pregăti un nou Tratat de reducere a armelor strategice ofensive, dar, poate fi prelungit actualul, este de părere șeful Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov (în foto), citat de ”Rossiiskaia Gazeta”.

”În timpul rămas, este absolut imposibil să scrii un astfel de document”, a spus Kosaciov, precizând că la un text nou se lucrează, de regulă, din momentul semnării precedentului tratat, adică ”în jur de cinci-șapte ani, poate chiar zece”. ”Iar nouă ne-a rămas un an și jumătate, este termenul în care nu e posibilă elaborarea unui nou tratat. Regret din tot sufletul, dar timpul s-a pierdut”, a adăugat senatorul.

Dar, în timpul rămas, pot avea loc consultări pentru prelungirea tratatului START-3 în vigoare. Până acum, americanii au spus că se vor hotărî, în această privință, nu mai devreme de anul 2020. ”Acum, au apărut semne că această definire de poziție s-ar putea produce mai devreme și poate că s-a produs deja, întrucât au fost desemnate echipele corespunzătoare pentru derularea consultărilor”, a arătat Kosaciov. În opinia lui, a păstra actualul tratat este ”o misiune cât se poate de posibilă”. Și este foarte important să se și realizeze, pentru a nu permite instalarea unui vacuum legislativ, într-un domeniu atât de important cum este controlul asupra armamentului strategic nuclear.

RG amintește că Tratatul START-3 a fost semnat în 2010, de către Barack Obama și Dmitri Medvedev. Este singurul document în vigoare în domeniul limitării numărului de arme, parafat între Rusia și SUA. Termenul de valabilitate expiră în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 180069