Alexei Kudrin: De ce se tem rușii să-și deschidă o afacere
10/07
Rusia vrea să reia legăturile aeriene cu Georgia
11/07

Lavrov: Rusia nu înțelege încă poziția SUA privind START-III

Lansatorul autonom de rachete balistice, ”Iars”. O secvență din parada militară de la Piața Roșie din Moscova, la 9 mai 2019/ Foto: RIA Novosti

Deocamdată, Rusia nu înțelege foarte bine poziția Statelor Unite privind reducerea armelor strategice ofensive (START-III), a declarat șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri neoficiale cu omologii săi din OSCE, relatează agenția TASS.

”Tratatul de lichidare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF) este pe moarte. Mai mult, potrivit estimărilor noastre, Washingtonul se gândește foarte serios să-și retragă semnătura de pe Tratatul privind interdicția totală a testelor nucleare. Sper să fie doar zvonuri, dar, sunt destul de insistente”, a spus ministrul rus.

”Fără îndoială, președintele Rusiei, Vladimir Putin și președintele Statelor Unite, Donald Trump, au dezbătut recent, la Osaka, soarta Tratatului START. Deocamdată, însă, nu înțelegem foarte bine care sunt intențiile SUA – ba declară că tratatul este necesar, fiindcă, în caz contrar, pierdem toate instrumentele de reglementare a problemelor din sfera stabilității strategice, ba susțin că tratatul trebuie prelungit, numai dacă, la el aderă și China”.

TASS amintește că START-III a fost semnat de către Moscova și Washington, în 2010. Conform condițiilor prevăzute în document, fiecare dintre părți își reduce numărul de arme strategice ofensive, astfel încât, după șapte ani de la intrarea în vigoare a textului și pe mai departe, cantitatea lor cumulată să nu depășeașcă 700 de unități, pentru diferite tipuri de rachete desfășurate.

Pe de altă parte, Lavrov a anunțat că autoritățile americane nu au răspuns la propunerea Moscovei, de a adopta o declarație privind inadmisibilitatea izbucnirii unui război nuclear.

”În octombrie, anul trecut, Rusia a propus SUA să facă ceea ce au făcut, în două rânduri, Moscova și Washingtonul în perioada războiului rece. Și anume, de a adopta o declarație, potrivit căreia un război nuclear nu poate fi câștigat și, de aceea, un astfel de conflict nu poate fi permis. Partenerii noștri americani încă se gândesc la această propunere”, a spus Lavrov. ”În același timp, însă, în doctrina nucleară a SUA a fost coborât drastic pragul de utilizare a armei atomice”, a menționat șeful diplomației ruse.

Totuși, a continuat ministrul, săptămâna viitoare ar urma să se desfășoare o nouă rundă de negocieri între Rusia și SUA, privind stabilitatea strategică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 180063