Bahreinul, dispus să investească în Crimeea
16/07
Un atac al Rusiei asupra Europei? O perdea de fum, spune un senator rus
17/07

SUA vor un tratat nuclear trilateral, care ar include China

Foto: EPA

Statele Unite vor propune Rusiei să discute, la Geneva, ideea unui tratat nuclear trilateral, privind controlul asupra armamentului nuclear, la care, ar urma să fie invitat să adere și Beijingul. Întâlnirea este planificată pentru miercuri.

Agențiile internaționale de presă menționează că președintele Donald Trump și-a exprimat, deja, dorința de a include China în noul tratat cu Rusia, abordând subiectul, separat, cu președintele rus, Vladimir Putin și cu omologul chinez, Xi Jinping. În orice caz, așa au transmis, încă din aprilie, The Washington Post și CNN.

În prezent, China nu este parte la nici unul dintre tratatele nucleare dintre Rusia și SUA. ”Simțim, cu adevărat, că am ajuns într-un punct, când putem încerca, din nou, să ne înțelegem”, au declarat, pentru Reuters, surse influente de la Casa Albă. “Mai bine „să batem în lemn”, pentru că, mereu, ne aflăm la un pas de un incident care, din păcate, ne dă peste cap toate planurile”, a adăugat interlocutorul agenției britanice.

Sursele Bloomberg au precizat, la rândul lor, că SUA primesc ”semnale puternice”, potrivit cărora, Rusia dorește relații mult mai stabile cu Washingtonul, iar, administrația Trump vrea să folosească ”această fereastră deschisă”, pentru a promova ideea tratatului trilateral, vizând controlul asupra armamentului, din care să facă parte și China.

La discuțiile de la Geneva, delegația americană va fi condusă de către adjunctul secretarului de stat al SUA, John Sullivan.
Delegația rusă va fi condusă de către vice-ministrul de externe, Serghei Riabkov.

John Sullivan/ Foto: Reuters

Seghei Riabkov/ Foto: TASS

Între timp, China a răspuns la propunerea Statelor Unite, purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing, Geng Shuang, declarând că țara lui nu consideră justificată continuarea negocierilor legate de încheierea unui tratat nuclear trilateral cu SUA și cu Rusia. ”În momentul de față, nu considerăm că există motive sau condiții preliminare, pentru participarea Chinei la astfel de discuții”, a spus oficialul chinez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 246716