Un atac al Rusiei asupra Europei? O perdea de fum, spune un senator rus
17/07
Fondul lui Abramovici susține trei filme ale unor regizori debutanți
17/07

Nord Stream-2. Pe cine încurcă acest proiect?

Foto: RIA Novosti

Statele Unite încearcă să împiedice construcția gazoductului Nord Stream-2, cu scopul de a determina țările Europei să cumpere gaze naturale lichefiate americane, crede președintele Comisiei senatoriale pentru politici informaționale a Consiliului Federației, Aleksei Pușkov.

În cazul unor întârzieri în realizarea proiectului rusesc, Europa va fi nevoită să compenseze deficitul de gaze naturale, prin GPL din SUA. ”Europenii vor trebui să investească între 8 și 24 de miliarde de euro în importul de gaze lichefiate”, a scris senatorul pe Twitter, arătând că o mare parte din acești bani vor fi încasați de Statele Unite.

Cu o capacitate de transport de 55 miliarde metri cubi de gaze, Nord Stream-2 ar urma să fie finalizat, până la sfârșitul acestui an. Cele două tronsoane ale gazoductului traversează

Marea Baltică, prin apele teritoriale, sau, zonele exclusiv economice ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei și Germaniei. Proiectul este susținut de Germania, Austria și de Norvegia, care doresc surse sigure de alimentare cu gaze.

Zilele trecute, ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a declarat, într-un interviu pentru ”Bild”, că Germania are nevoie de gaze rusești. În opinia lui, gazoductul nu va face Germania dependentă de Rusia, nefiind vorba decât de avantaje economice. El a explicat că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Germania va renunța la centralele atomice și la cele pe cărbune, pentru a trece la energie alternativă. În perioada de tranziție, însă, Germania va folosi centrale pe gaze naturale, ceea ce înseamnă o creștere a necesarului de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 193236