SUA vor un tratat nuclear trilateral, care ar include China
16/07
Nord Stream-2. Pe cine încurcă acest proiect?
17/07

Un atac al Rusiei asupra Europei? O perdea de fum, spune un senator rus

Foto: RIA Novosti

Senatorul Vladimir Djabarov (în foto) a calificat drept o perdea de fum articolul din publicația Die Welt, unde Rusia este acuzată că se pregătește să ducă ”războaie regionale în Europa, sub amenințarea utilizării armei nucleare”.

Articolul a fost publicat la 15 iulie și citează un raport întocmit de general-locotenentul în rezervă din armata germană, Heinrich Brauss, fost adjunct al secretarului general al NATO, și de directorul Institutului pentru politici de securitate din cadrul Universității Kiel, Joachim Krause. Cei doi autori estimează că Rusia și-ar putea lansa ”atacul” în regiunea Mării Negre, țările Baltice, Polonia și Ucraina.

”Este foarte clar pentru ce se inventează toate astea. E un fel de perdea de fum al politicii americane de suspendare a participării la INF (Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune). Se încearcă învinuirea Rusiei de nerespectarea tratatului, deși, în realitate, totul este invers”, a afirmat senatorul.

”Izvestia” amintește că la 3 iulie, președintele Vladimir Putin a semnat decretul privind suspendarea funcționării INF. O decizie care a fost răspuns la retragerea Statelor Unite din acord. Washington a acuzat Moscova de încălcarea prevederilor, pe motiv că Rusia deține racheta 9M729, a cărui rază de acțiune ar depăși normele admise.

În opinia lui Djabarov, acuzațiile SUA sunt nefondate. ”I-am invitat pe reprezentanții SUA și ai țărilor NATO să vadă cu ochii lor datele tehnice și tactice ale rachetei noastre, dar ei au refuzat să vină”, a spus senatorul.

INF a fost semnat de URSS și SUA în decembrie 1987 și a intrat în vigoare în 1988. Documentul interzice celor două țări să fabrice și să desfășoare rachete balistice și de croazieră, cu baza la sol și cu rază medie (zona de atac de la 1000 la 5500 kilometri) și mai scurtă (de la 500 la 1000 de kilometri) de acțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 193234