Kosaciov, despre politica externă a Moldovei
20/07
Cel mai mare club de tenis din Europa
21/07

Valentin Vasilescu: Rusia „agresivă” are o strategie militară defensivă

Foto: Ziarul de Gardă/ https://i1.wp.com

Valentin Vasilescu, ”Ziarul de Gardă”

Unde are Rusia bastioanele impenetrabile A2/AD, echipamente radar performante, antibalistice, care fac impenetrabil teritoriul tării

SUA și partenerii importanți, din NATO și din zona Pacificului, se bazează pe grupuri aeronavale de invazie, cu portelicoptere și portavioane, care încep să ia la bord avioane ”invizibile” pe radar, F-35. Fiind vorba despre mai multe forțe de invazie, infrastructura de comandă reprezintă un mozaic de sisteme cibernetice, care urmează să fie compatibilizate, doar odată cu dislocarea lor în teatrul acțiunilor militare.
Deși este membru NATO și are o poziție strategică, în flancul estic al NATO, România e pe nicăieri, datorită lipsei informațiilor de știință militară, aplicată printr-un plan de înzestrare al MApN.

Rusia nu a adoptat aceeași metoda occidentală; în schimb, ea a investit sume mari în echipamente de uniformizare, de conducere automatizată la toate categoriile de forțe armate. Ulterior, Rusia a creat sisteme C4 I ( Command, Control, Communications, Computers, Intelligence), de integrare și de unificare a categoriilor de forțe dintr-un teatru de acțiune în lupta, într-un singur comandament. Fiecare C4 I dispune de facilități de memorie și de servere proprii, cu putere de procesare de ultimă generație, utilizând microprocesoare și echipamente de comunicații prin satelit. Capitol la care România strălucește prin absență, deși, în 1989, dispunea de complexul Almaz 2, de conducere a aviației și a apărării AA în luptă.

C4 I reprezintă interfața operativă pentru toate sistemele de cercetare, război radio-electronic și arme defensive, care a permis crearea bastioanelor impenetrabile A2/AD (anti-access/area-denial ). Senzorii gestionați de un sistem C4 I includ rețelele de radare clasice și anti-balistice (Voronej VP, DM și M, Darial, Volga – cu rază de acțiune între 2.000 si 6.000 km). Totodată, C4 I utilizează sisteme radar OTH rusești, capabile să descopere aeronavele așa-zis ”invizibile” pe radar, de tip 29B6 Container și Podsolnuh-E. C4 I gestionează și toate echipamentele de război radio-electronic, ce împiedică cercetarea din aer și din cosmos, bruiază sistemele de descoperire și dirijare de la bordul mijloacelor de atac inamice (1RL257 Krasucha-4, 1L267 Moscow-1 si Borisoglebsk -2).

C4 I subordonează bazele aeriene (inclusiv avioane înarmate cu rachete hipersonice Kinjal și cu rachete de croazieră, ”invizibile” pe radar, KH-101 ), apărarea antiaeriană stratificată ( Panțir, Buk, S-350,S-400, etc ). Fiecare C4 I mai subordonează sistemele de rachete sol-sol Iskander M, sistemele anti-navă de coastă K-300P Bastion-P și Bal, sistemele de rachetele de croazieră Kalibr și Zirkon de pe nave și submarinele flotelor subordonate (flotele din Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Nordului), etc.

Rusia a creat bastioane A2/AD în jurul Sankt-Petersburgului, al enclavei Kaliningrad, al Moscovei, al Crimeii, al bazei aeriene din Latakia (Siria ). Ce a împiedicat România, ca, în ultimii 30 de ani, să construiască, la nivel micro, în Dobrogea, ceva asemănător ?
Sunt, în curs de constituire, astfel de bastioane A2/AD, în jurul a 5-6 mari baze aero-terestre din zona polară. Forțele aparțin Corpului 14 Armata-Arctică a Rusiei, în cooperare cu Flota Rusă a Nordului și Armata a VI-a Aeriană, care apară regiunile Murmansk, Arhanghelsk și Neneț.

FOTO: Ziarul de Gardă/ https://limacharlienews.com

 

2 Comments

  1. Dle Vasilescu, de ce capabilitatile rusesti pot fi caracterizate ca fiind defensive, iar cele NATO ca fiind ofensive?

    • Babard-diss spune:

      pentru ca Russia are doar 4 baze militare in afara granitelor iar America are ….900…. Cele 4 baze russesti sunt strict pentru protectie a unor zone geo-politice ale Russiei. Cele 900 , reprezinta expansiune militara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 743038