Trucurile militarilor ruși în Marea Japoniei (VIDEO)
24/07
Moscova, printre cele mai vizitate orașe din lume
24/07

Meniu sănătos pentru ruși

Foto: Izvestia

Specialiștii Rospotrebnadzor (Serviciul federal pentru drepturile consumatorilor și controlul alimentelor) au întocmit lista principiilor unei alimentații sănătoase, care trebuie respectată de către toți rușii, pentru întărirea și protejarea stării de sănătate, informează ziarul ”Izvestia”.

În primul rând, consumul de calorii trebuie să fie echilibrat. În acest sens, din meniul zilnic nu trebuie să lipsească 400 de grame de fructe și legume, minim, alături de cartofi și de rădăcinoase, bogate în amidon.

În al doilea rând, grăsimile utile (nesaturate) nu trebuie să reprezinte mai mult de 30% din cantitatea totală de calorii. Aceasta înseamnă trei linguri mari de ulei, două fructe avocado, 100 de grame de arahide sau 100-140 grame boabe de soia.

În ceea ce privește grăsimile saturate, cantitatea lor nu trebuie să depășească 10%. Prin urmare, consumul de maioneză, margarină, ketchup și cel al produselor de patiserie trebuie redus la 1% sau eliminat complet. Este de preferat ca această categorie de grăsimi să fie înlocuită cu cele nesaturate.

În privința zaharurilor libere, prezente în miere, sirop, sucuri – și consumul lor trebuie redus la 10%. Adică 50 de grame de zahăr sau 12 lingurițe rase pentru o persoană cu greutate normală, care consumă circa 2000 de calorii pe zi. O reducere de numai 5% asigură un plus de avantaje pentru sănătate.

La capitolul sare, specialiștii ruși recomandă sarea iodată, cel mult o linguriță rasă pe zi. Despre alcool – fie deloc, fie în cantități mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836709