Trump i-a propus lui Putin ajutor pentru stingerea incendiilor de pădure
02/08
Financial Times, fascinat de sistemul de impozitare din Rusia
02/08

Rusia a început refacerea contactelor militare cu Moldova

Pavel Voicu, ministrul Apărării al Republicii Moldova/ Foto: RIA Novosti

Până la recenta schimbare a puterii de la Chișinău, relațiile dintre cele două țări, în sfera securității, au fost, mai degrabă, ostile.

Miniștrii Apărării din Rusia și din Moldova au purtat discuții, vineri, la Moscova, pentru prima dată în ultimii șase ani. Deschizând întâlnirea, minstrul rus, Serghei Șoigu, și-a exprimat speranța că dialogul va fi unul constructiv. ”Este esențial ca dialogul să fie îndreptat spre rezolvarea acelor probleme care vizează securitatea Moldovei și a Rusiei, a colaborării noastre în sfera militară și tehnic-militară”, a adăugat Șoigu, citat de cotidianul Vedomosti.

Rusia este un aliat de nădejde pentru Moldova, a răspuns colegul lui moldovean, Pavel Voicu. ”Pentru noi este foarte important. Și tot pentru noi, la fel de important este să păstrăm stabilitatea și să întărim relațiile de prietenie cu toate statele – adică, să nu fim prieteni cu cineva, împotriva altcuiva”. De asemenea, el și-a mai exprimat recunoștința și mulțumirea pentru ajutorul acordat, de către conducerea Rusiei, în ”deblocarea crizei politice cu care s-a confruntat Moldova, la începutul lunii iunie”. Voicu a arătat că Rusia a fost prima țară care a recunoscut noul guvern de la Chișinău, ”dovedind, astfel, că este un aliat de nădejde pentru republică”.

Voicu face parte din același partid cu președintele Moldovei, socialistul Igor Dodon: o mare parte a carierei sale s-a desfășurat în forțele de poliție. În 2017, a fost numit consilierul lui Dodon, iar la 8 iunie 2019 a fost confirmat în funcția de ministru al Apărării. Acest lucru s-a întâmplat după înlăturarea de la putere, la Chișinău, sub presiunea Rusiei, a Statelor Unite și a Uniunii Europene, a regimului condus de liderul Partidului Democratic, oligarhul Vladimir Plahotniuk, menționează Vedomosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 246715