Expert: Crimeea va fi recunoscută de Turcia și Occident
12/08
Cea mai frumoasă dintre mămici: A fost desemnată Missis Russia 2019
12/08

Va fi folosită arma climatică împotriva Rusiei?

Foto: RIA Novosti

Specialistul șef al Centrului meteo Fobos, Evgheni Tișkoveț, a respins speculațiile potrivit cărora vremea nefavorabilă din Rusia are legătură cu atacurile climatice din partea Statelor Unite. Expertul a vorbit, despre aceasta, pentru postul de radio Govorit Moskva.

”În primul rând, toate acestea sunt, elegant vorbind, prostii. În al doilea rând: cea mai friguroasă vară la Moscova a fost în 1884, când nu au existat nici arme climatice și nici tehnologii. În al treilea rând: cauza, deja arhicunoscută, este încălzirea globală, care șterge granița dintre Arctica și Ecuator”, a spus Tișkoveț.
Potrivit spuselor sale, transferul maselor de aer pe direcția vest – est slăbește, în condițiile în care influența nordului și a sudului, dimpotrivă, se intensifică. Prin urmare, în partea europeană a Rusiei este frig și plouă, în timp ce Siberia leșină de căldură”.
Tișkoveț a amintit că, anterior, Rusia a fost lider în proiectarea de arme climatice, iar acum, astfel de tehnologii există doar în câteva state. ”Dacă așa ceva s-ar folosi împotriva noastră, am fi aflat, cu siguranță”, a spus el.

În calitate de fost meteorolog, Timkoveț a povestit despre principiile de lucru ale armei climatice și a arătat că în Alaska și în Norvegia sunt amplasate stații care bombardează periodic straturile superioare ale atmosferei. Conform acestui principiu, în ionosferă se formează un nor de plasmă, ce se încălzește până la 4000-5000 de grade. Mai departe, această energie este proiectată spre anumite regiuni, ducând, astfel, la apariția unor anticicloni care blochează sau intensifică vârtejurile ciclonice, provocând importante schimbări ale climei.

”Desigur, ei se distrează cu asta, dar nimeni nu deține dovezi directe. Este cel mai ferecat dintre toate programele Pentagonului”, a adăugat Timkoveț.

Merită menționată, în context, declarația directorului Observatorului de geofizică ”Voeikov”, Vladimir Katțov, conform căreia, în următoarele decenii, este imposibilă crearea de arme climatice, pentru că nu există suficiente informații credibile despre posibilitățile vreunei țări de a acționa asupra condițiilor meteorologice din alt stat, fără a-și face rău singură. ”Nu cred că problema realizării unor arme climatice poate fi rezolvată în următoarele decenii. Din fericire, suntem, încă, incapabili să exercităm o influență negativă premeditată asupra climei vreunei regiuni, fără să ne creăm singuri probleme. În orice caz, eu nu cred așa ceva. Circulă zvonuri că se poate acționa asupra ionosferei sau ceva de genul ăsta, dar nu cunosc nici un rezultat demn de încredere”, a spus Katțov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582041