Secretele din spatele anchetei privind tragedia cursei MH17
14/08
Dodon: Moldova vrea restabilirea relațiilor complete cu Rusia
15/08

SUA se retrag din OMC? Comentariul senatorului Kosaciov

Statele Unite nu sunt dispuse la colaborare economică, cu alte țări; ele vor să scrie, singure, regulile pentru economia globală, este de părere șeful Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov (în foto).

Senatorul a comentat, pentru RIA Novosti, declarația președintelui Statelor Unite, Donald Trump, potrivit căruia, SUA s-ar putea retrage din Organizația Mondială a Comerțului (OMC), ”dacă va fi nevoie”, ”pentru ca alte state să nu folosească organizația, pentru propria îmbogățire pe spatele SUA”.

Kosaciov a amintit că, în urmă cu câțiva ani, precedentul locatar al Casei Albe a evocat deja o astfel de posibilitate, în legătură cu China. Atunci, afirmația a făcut multă vâlvă, dar a fost privită ca element al disputei bilaterale, dintre Washington și Beijing, pe probleme comerciale.

”Actuala administrație, însă, nu numai că ridică problema de la nivel bilateral la cel global, dar declară deschis că americanilor nu li se impun legi și că lor nu le mai convin regulile stabilite la nivel multilateral, în cadrul OMC”, a arătat senatorul rus.

Potrivit afirmațiilor sale, o asemenea abordare este aplicată nu doar în domeniul economiei. ”La fel au procedat și în privința divergențelor cu Rusia, pe marginea tratatului INF, divergențe folosite în mod cinic, de către SUA, pentru a-l distruge la modul real și, eventual, pentru a distruge, pe viitor, tratatul START”, a amintit Kosaciov.

În opinia lui, scopul Washingtonului, în privința OMC, este ”banal” – ”să scrii, la Washington, reguli pentru economia globală”, care să fie respectate de către toate celelalte țări ale lumii. ”Este o nouă amenințare, la adresa lumii, care pornește din Washington”, a subliniat Kosaciov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 246716