Bețivii vor fi controlați la locul de muncă
20/08
Macron, despre viitorul Rusiei în Europa
20/08

Vladimir Putin, în Franța

Foto: TASS

În ajunul noului sezon politic, președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a vizitat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, la reședința de vară a acestuia. A fost o premieră pentru liderul de la Kremlin. Iată principalele declarații ale președintelui rus, în fața presei:

Rusia nu refuză să lucreze în format G8

”În ceea ce privește G8, la care ați făcut referire, ea nu există. Cum pot reveni într-o organizație care nu mai este? Astăzi este G7. În privința unui posibil format, în cadrul a opt state – noi nu l-am refuzat niciodată. La momentul respectiv, a fost rândul Rusiei să organizeze un summit G8, însă, partenerii noștri nu au venit. Cu mare plăcere, oricând îi așteptăm, în vizită, pe partenerii noștri din cadrul G7, acum”, a spus Putin, la conferința de presă, care a premers discuțiilor cu Macron.

”În general, însă, mai sunt și alte organizații internaționale care joacă un rol vizibil, substanțial în afacerile lumii. G20, spre exemplu. Iar acolo sunt jucători economici importanți în ziua de astăzi, precum China, India și multe alte țări. 20 de țări, îi știți pe toți. Asta înseamnă aproape 90% din economia mondială. În acest context, desigur, asemenea platforme, cu un format mai amplu, joacă un rol notabil, substanțial. Iar noi, acolo, lucrăm în mod activ. Noi activăm, de asemenea, într-o serie de organizații regionale, precum Organizația de cooperare de la Shanghai, sau BRICS”, a adăugat președintele rus.

”Repet, încă o dată: în general, orice contacte cu partenerii noștri, în orice format, sunt mereu utile. Și nu excludem nimic”, a subliniat Putin.

Regretul Rusiei

Rusia nu a auzit nici o reacție la decizia ei de a nu iniția desfășurarea de rachete interzise, până de curând, prin Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), a spus Putin.

El a amintit că, după retragerea SUA din INF, Rusia, în mod unilateral, și-a asumat obligația de a nu amplasa rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în nici o regiune a lumii, atâta timp cât acolo, nu vor apărea sisteme americane similare.

”Din păcate, până acum, nu am auzit nici o reacție la ceea ce am declarat public, în repetate rânduri. De parcă nici nu am fost auziți. Deși, mă gândesc – europenii ar trebui să fie interesați, să ne audă și să reacționeze în mod corespunzător”.

Despre Ucraina

Președintele rus a declarat că afișează un optimism prudent în privința situației din Ucraina. ”Sunt unele chestiuni, care trebuie dezbătute și care insuflă un optimism prudent”, a subliniat liderul de la Kremlin, menționând că îl va informa pe președintele Macron, în legătură cu ultimele contacte avute cu liderul ucrainean.

Putin și-a exprimat, totodată, convingerea că nu există alternativă la formatul Normandia pentru reglementarea situației din Ucraina și că orice întâlnire, în această configurație, trebuie să dea rezultate concrete.

Protestul de la Moscova

Putin a legat recentele acțiuni de protest, de la Moscova, de ciclul electoral. ”Totul are legătură cu ciclul electoral”, a spus el, înaintea discuțiilor cu Emmanuel Macron. ”În septembrie, anul curent, se vor desfășura alegeri regionale pentru structurile puterii, inclusiv la Moscova”, a explicat liderul de la Kremlin, subliniind că organizatorii acestor manifestări, ca și participanții la acestea, trebuie să acționeze în cadrul legislației și nu să treacă la acte de violență.

Despre START-3

Rusia nu a primit, deocamdată, nici un răspuns la propunerile sale, din partea SUA, privind soarta Tratatului de reducere a armamentului strategic ofensiv (START-3).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 476996