Foto: RIA Novosti
Kosaciov: În problema prelungirii Tratatului Start-3, SUA vor să ignore interesele Rusiei
22/08
Sistemul Tornado-S a primit certificat pentru export
23/08

Robotul Fiodor, lansat de pe Baikonur

Robotul Fiodor/ Foto: RIA Novosti

Este un zbor test pentru racheta Soiuz 2.1a și primul pentru robotul Fiodor. El ar urma să ajungă la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) peste două zile, unde va rămâne în jur de două săptămâni.

Racheta purtătoare Soiuz-2.1a a luat startul, astăzi dimineața, de pe cosmodromul Baikonur. Cu ajutorul ei, pe orbita circumterestră va fi plasată nava Soiuz MS-14, care va duce la ISS robotul antropomorf Fiodor (Skybot F-850), dar și mai multe încărcături.

În timpul startului, robotul a rostit ”La drum!”. Zborul se va desfășura în regim automat, fără pilot, joncțiunea cu ISS fiind planificată pentru 24 august.

După joncțiunea navei cu ISS, robotul va ajunge în segmentul rusesc al laboratorului spațial, unde va munci sub îndrumarea cosmonautului Aleksandr Skvorțov. Fiodor va petrece 17 zile pe orbită, după care, va reveni pe Pământ.

În drum spre Stația Spațială, robotul a avut mâinile acoperite cu pânză neagră, ca niște mănuși fără degete. În plus, de una dintre mâini a fost fixat drapelul Rusiei.

Roskosmos a anunțat deja că, pe durata zborului, robotul nu va efectua nici o manevră de ghidare a navei, iar mișcările sale, la bordul stației orbitale, vor fi limitate, pentru a nu strica nimic. În viitor, sunt prevăzute alte teste pentru robot, inclusiv ieșirea acestuia în spațiul deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 477696