Ursul ”jefuitor de morminte”, din ținutul Habarovsk
24/08
Două submarine rusești au lansat rachete balistice (VIDEO)
24/08

Putin a dat însărcinarea de a se pregăti un răspuns simetric la testele cu rachete americane

Foto: Serviciul de Presă a Kremlinului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat  însărcinarea de a se pregăti un răspuns simetric la testele cu rachetă, efectuate de Pentagon, la 19 august și care încalcă prevederile Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF).

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului, declarația a fost făcută în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al Rusiei. Ordinul a fost dat Ministerului Apărării, Ministerului de Externe și departamentelor de profil.

Președintele a arătat că Rusia a știut și înainte că SUA lucrează, de mult, la crearea unor arme interzise de INF. În loc să respecte Tratatul, americanii ”au regizat o campanie de propagandă”, despre cum INF nu ar fi respectat de către Rusia, a subliniat liderul de la Kremlin. Nu există nici o îndoială asupra adevăratelor intenții ale SUA – să scape de restricții și să-și ”dezlege mâinile pentru a desfășura, în diferite regiuni ale lumii, rachete interzise anterior”, a adăugat Putin.

În plus, utilizarea lansatorului universal MK-41, în timpul testului, confirmă pe deplin temeinicia acelor pretenții pe care partea rusă le-a exprimat Statelor Unite, în timpul funcționării tratatului, a subliniat el.

Putin a amintit că Moscova a spus, în repetate rânduri, că desfășurarea, de către americani, a unor astfel de lansatoare la sol, la baza de apărare anti-rachetă din România, precum și desfășurarea viitoare a acestora, în Polonia, reprezintă o încălcare directă și flagrantă a Tratatului INF. „Americanii respingeau cu încăpățânare acest lucru, susținând că lansatoarele MK-41 nu ar fi putut să utilizeze rachete de croazieră lansate de pe mare, Tomahawk”, a continuat el. „Acum, încălcarea este evidentă, este imposibil de a o contesta – ei înșiși au confirmat acest lucru”, a spus președintele.

“Și, desigur, se pune întrebarea: cum înțelegem, acum – ce se va desfășura în România și în Polonia? Sisteme de apărare antirachetă sau sisteme de rachete de luptă, cu o rază suficient de lungă de acțiune?”- a pus șeful statului o întrebare retorică.

Totodată, Rusia continuă să rămână deschisă la un dialog egal și constructiv cu SUA, pentru restabilirea încrederii și întărirea securității internaționale, a precizat liderul rus.

La 19 august, Pentagonul a anunțat că a lansat, cu ajutorul unei instalații mobile, deplasată pe insula Saint-Nicholas (California), o rachetă. După ce a parcurs mai mult de 500 de kilometri, racheta a doborât ținta, a subliniat Ministerul American al Apărării. Testul a venit după anularea INF, care s-a produs, oficial, la începutul lunii august. În virtutea INF, în vigoare din 1989, Rusia și SUA se obligau să distrugă toate sistemele balistice și rachetele de croazieră cu rază medie și mai scurtă de acțiune (între 1000 și 5500 de kilometri și, respectiv, între 500 și 1000 de kilometri), cu baza la sol, să nu mai producă, să testeze și să desfășoare asemenea rachete, menționează cotidianul Vedomosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 465405