Fostul analist al CIA: Putin l-a avertizat pe Bush înainte de actul terorist din 11 septembrie
06/09
Abe a propus încheierea Tratatului de pace
07/09

Putin i-a propus lui Trump să cumpere armament hipersonic rusesc

Foto: TASS/ Ministerul Apărării al Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a relatat cum i-a propus colegului american, Donald Trump, să cumpere – din Rusia – un sistem hipersonic de atac. Liderul de la Casa Albă i-a răspuns, însă, că și în SUA asemenea arme vor apărea curând.

Putin a relatat că s-a întâlnit, la Osaka, cu partenerii americani și s-a pus întrebarea cum poate fi ”inclus armamentul modern rusesc în acordurile comune”. Potrivit președintelui rus, deocamdată nici o altă țară din lume, inclusiv SUA, nu are asemenea arme.

”I-am spus lui Donald: dacă vrei, îți vindem noi. Și, astfel, totul se echilibrează”, a spus șeful statului, citat de agenția Interfax. Potrivit liderului rus, Trump a răspuns că și ei, americanii, ”vor produce curând” asemenea armament.

”De ce să mai dai bani, când am cheltuit noi deja; am putea cu ei să obținem ceva care să nu fie în detrimentul securității noastre”, a adăugat șeful statului rus.

Putin a mai spus că Moscova este pregătită pentru dialog cu Washingtonul, privind menționarea armamentului hipersonic în cadrul Tratatului de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3), dar SUA tac, încă.

Ziarul ”Izvestia” amintește că, la 15 august, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, a afirmat că Moscova realizează o nouă armă hipersonică și care s-ar baza pe tehnologii furate de la americani. În virtutea dreptului la replică, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a amintit că proiectele rusești din domeniul armamentului depășesc, în prezent, nivelul atins de alte state.

Afirmația consilierului președintelui SUA a fost comentată, de asemenea, de către directorul Biroului de analiză militară și politică, Aleksandr Mihailov. În opinia expertului, procedând ca atare, SUA amplifică retorica antirusă, unde Rusia apare drept agresor care nu mai amenință planeta cu ”bâta nucleară, ci cu una hipersonică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 279291