Putin, despre rolul mass-media în dialogul dintre cetățeni și putere
22/09
Premierul Slovaciei, despre rolul Armatei Roșii în eliberarea țării
23/09

Serghei Șoigu: Cel mai mare pericol care amenință Rusia, dar și alte țări

Foto: RIA Novosti

Încrederea Statelor Unite în propria supremație nu poate conduce la cele mai înțelepte idei, ceea ce reprezintă principalul pericol pentru Rusia, dar și pentru alte țări, este de părere ministrul rus al Apării, generalul de armată Serghei Șoigu.

”Când consideri – așa cum, în virtutea inerției, SUA continuă să creadă – că echilibrul de forțe înclină în favoarea ta, prin minte încep să-ți treacă idei dintre cele mai diverse, inclusiv dintre cele deloc înțelepte”, a apreciat Șoigu, într-un interviu acordat publicației ”Moskovski Komsomoleț”. Potrivit spuselor sale, aici se ascunde (în opinia lui) principalul pericol, ”și nu doar pentru Rusia”.

În același timp, însă, conștientizarea propriei vulnerabilități și a interesului de a păstra securitatea și echilibrul egale, pentru toți, ”ne obligă să ne punem mintea la contribuție”, crede șeful de la Apărare. El a subliniat, de asemenea, că, pentru Rusia, numărul amenințărilor nu devine mai mic. Șoigu și-a exprimat, totodată, speranța că ”astăzi, nu se pune problema unui război de amploare”.

Ministrul spune că astăzi, pe primul plan, se află chestiuni legate de asigurarea protecției informaționale, pentru că, la nivelul actual de automatizare și digitalizare, eventualitatea unor greșeli în sistemul de comandă al armamentelor este mare.

Un război între Rusia și Ucraina?

În altă ordine de idei, Șoigu a declarat că nici nu vrea să se gândească la eventualitatea unei confruntări armate directe, între Rusia și Ucraina. ”Sper, din toată inima, că poporul ucrainean și autoritățile ucrainene vor avea suficientă voință, forță și posibilități pentru a tempera acele minți înfierbântate, care îndeamnă la o asemenea prostie și la un scenariu nebunesc”, a afirmat ministrul rus, referindu-se la recenta declarație a unui demnitar ucrainean, care a promis că va intra, cu tancul, în Piața Roșie… S. Șoigu s-a arătat convins că, la un moment dat, va veni vremea când rușii și ucrainenii vor trăi ”în pace și bună vecinătate”.

”Izvestia” amintește că relațiile dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat grav după lovitura de stat din Ucraina, din 2014. În luna martie a aceluiași an, locuitorii Crimeii s-au pronunțat, în cadrul unui referendum, pentru aderarea la Rusia, în timp ce, în estul Ucrainei, a izbucnit un conflict militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 463314