Ministrul de Finanțe: Nu vor fi privatizări importante, în următorii trei ani
27/09
Sfaturi pentru meteodependenți, pe durată furtunilor magnetice
27/09

Filmul ”Dîlda”, propus de Rusia pentru Oscar

O secventă din filmul ”Dîlda”/ Foto: RIA Novosti

Lungmetrajul ”Dîlda”, al regizorului Kantemir Balagov, va fi nominalizarea Rusiei pentru prestigiosul premiu al Academiei Americane de Film, a anunțat producătorul peliculei, Aleksandr Rodnianski, care a participat la ședința Comitetului rus pentru Oscar, la finalul căreia a fost selectată, prin vot, respectiva producție cinematografică.

În finala pentru dreptul de a merge la Oscar au luptat două filme – ”T-34” și ”Dîlda”.

Regizorul Kantemir Balagov s-a născut în 1991, la Nalcik (Caucazul de Nord). A urmat și a absolvit cursurile de artă din cadrul Universității Kabardino-Balkaria, la atelierul Aleksandr Sokurov. Pe perioada studiilor, Balagov a realizat câteva filme și documentare. Unele dintre scurtmetraje au fost prezentate la cea de-a 67-a ediție a Festivalului internațional de film de la Locarno (Elveția). Printre lucrările de regizorat ale lui Balagov se numără ”Andriuha” (2013), ”Încă tânăr” (2013), ”Primul eu” (2014) și altele. În 2017, pentru primul său film – ”Tesnota” (Înghesuiala), Balagov a fost distins cu premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film.

Acțiunea filmului ”Dîlda”se derulează în Leningradul anului 1945. Este povestea a două tinere, două prietene de front, care, după război, încearcă să revină la o viață pașnică, într-un Leningrad postbelic, eliberat de blocadă. Rolurile principalele sunt interpretate de Viktoria Miroșnicenko, Vasilisa Perelîghina și Ksenia Kutepov.

Cu acest lungmetraj, Balagov a cucerit, la Cannes, Premiul pentru cea mai bună regie la secțiunea ”Un Certain Regard” – tinere talente, opere inovatoare și îndrăznețe. De asemenea, regizorul este deținătorul distincției ”Caisa de argint”, obținut la Festivalul Internațional din Armenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 465406