Foto: RIA Novosti
Konstantin Kosaciov: Pașapoartele noastre sunt, în continuare, la ambasada SUA
29/09
Cum a fost ”izolată” Rusia la ONU
30/09

Expert: Occidentul nu mai susține Ucraina, este de partea Rusiei

Kiev. Podul de peste Nipru/ Foto: RIA Novosti

Occidentul nu mai susține Kievul. Țările Uniunii Europene sunt, acum, de partea Moscovei, a declarat expertul ucrainean, Grigori Perepelița, directorul Institutului pentru politică externă al Academiei de diplomație de pe lângă MAE ucrainean, scrie agenția RIA Novosti.

În opinia lui, s-a produs o modificare radicală a echilibrului de forțe pe arena internațională. ”Occidentul și-a schimbat total poziția – cu 180 de grade, față de Ucraina. Acum, este de partea Rusiei”, a afirmat analistul. Potrivit spuselor sale, Rusia și-a consolidat poziția și a umplut vacuumul creat în ultimul timp. Perepelița spune că această schimbare s-a produs în contextul în care Washingtonul și-a pierdut rolul de jucător central în geopolitică. Prin urmare, Rusia ”s-a strecurat până în coasta Statelor Unite” – în America Latină, devenind, totodată figură-cheie în Orientul Mijlociu, a estimat analistul ucrainean, ale cărui cuvinte sunt preluate inclusiv de publicația Gazeta.ru.

Declarația lui Perepelița vine la câteva zile după ce președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a apreciat că Uniunea Europeană pare să fi obosit în ceea ce privește Ucraina. ”Cauza acestei oboseli o constituie faptul că noi, de mulți ani, dăm aceleași sfaturi și nu vedem ca Ucraina să devină mai puțin coruptă, iar economia mai puțin oligarhică și așa mai departe”, a spus Kaljulaid.

Comentând aprecierile expertului ucrainean Perepelița, profesorul Universității naționale de cercetare a Școlii Superioare de Economie, Aleksandr Domrin, a apreciat că, de fapt, Ucraina a prezentat interes pentru Statele Unite numai în calitate de ”berbece” sau ca ”topor de luptă” împotriva Rusiei. ”De fapt, Occidentul nu a avut niciodată nevoie de Ucraina, ca atare”, a subliniat expertul.

În același timp, profesorul Domrin consideră că tentativele de a ”torpila” politica actualului lider de la Casa Albă, Donald Trump și a intenției lui de a normaliza relațiile cu Rusia vor continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 463314