Ce înseamnă când se zbate un ochi
02/10
Gazoductul Nord Stream-2 ar putea urma alt traseu
03/10

Bernie Ecclestone: Am avea nevoie de mai mulți Putini

Foto: EPA-EFE/Yuri Kochetkov

Omul de afaceri britanic a vândut Formula-1 în 2017, dar, deși s-a retras din afaceri, rămâne unul dintre cei mai influenți oameni din lumea sportului. În vârstă de 88 de ani, el a vorbit, printre altele, într-un interviu pentru agenția TASS, despre rolul lui Vladimir Putin în lume, despre Donald Trump și despre Brexit.

În urmă cu doi ani, ați declarat că Putin este unul dintre cei mai măreți oameni. Vă mențineți punctul de vedere?

Bernie Ecclestone: – Desigur. Mi-aș dori să nu mai fie atât de ocupat cu treburi care nu îl privesc, greu de dus la capăt. Trebuie să se ocupe de mult prea multe chestiuni. Să fie preocupat de ceea ce se va întâmpla cu lumea peste 50 de ani, ce se va întâmpla cu încălzirea globală, cu situația din Europa… Este evident că nu are timp să cucerească Europa – ar fi fost bine.

Presiunea Occidentului asupra Rusiei și a lui Putin nu se diminuează?

Bernie Ecclestone: – Cred că astfel de lucruri se întâmplă mereu. Pur și simplu, ei invidiază ceea ce a putut Putin să realizeze. Ce are el acum, dar și faptul că a reușit să facă ceea ce restul lumii doar intenționează.

– În SUA, a fost demarat procesul de destituire a președintelui Donald Trump. Ce părere aveți?

Bernie Ecclestone: – Cred că este ceva absolut normal. Trump a devenit foarte puternic în America, motiv pentru care au apărut mulți dușmani. Iar prietenii noi nu sunt foarte mulți.

Asupra lui Trump se exercită presiuni – din partea celebrităților americane, a actorilor, a sportivilor. Cum explicați?

Bernie Ecclestone: – Nici eu nu pricep ce a făcut greșit. Jumătate dintre criticii lui, nici ei nu înțeleg de ce au această atitudine. Probabil că el a vrut ca cineva să facă ceva anume și, după toate probabilitățile, a crezut că va putea să-l ajute cu ceva…

– Ce spuneți despre Brexit?

Bernie Ecclestone: – Toată situația este foarte stranie. Nimeni nu înțelege foarte bine ce se întâmplă. Fiindcă oamenii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. La acel moment, când și-au dat voturile, nu aveau habar pentru ce anume au votat. Nimeni nu le-a explicat. Tot ce li s-a spus, atunci, a fost că votul lor va împiedica intrarea în țară a oamenilor care vor duce o viață de confort în Anglia, fără să facă nimic deosebit, fără să dea examen. Dar, nimeni nu a realizat ce efect colateral s-ar putea produce. Cred că toate negocierile dintre Marea Britanie și Europa au fost prost organizate și prost gestionate.

– Încotro se îndreaptă lumea, din punct de vedere politic?

Bernie Ecclestone: – Nimeni nu știe. Evenimentele se derulează cu așa rapiditate, sunt atâtea schimbări absolut inutile. Schimbările climatice – este evident că lumea se schimbă vertiginos. Foarte multe s-au petrecut nu în 200-300 de ani, ci în ultimii 25-30 de ani. Oamenii trebuie să fie mai atenți cu poluarea mediului înconjurător. Sunt uluit că, în prezent, am început să folosim mai multă energie nucleară. În general, acest lucru are legătură cu reciclarea produselor nucleare. Se poate recicla în cosmos? Acolo este loc destul. Atunci, trebuie să ne gândim cum ascundem deșeurile sub pământ. Se poate trimite totul în cosmos?

Vă place cum s-a schimbat lumea, față de cum era când v-ați născut?

Bernie Ecclestone: – După părerea mea, mai mult înspre partea bună. Războaie au fost și înainte de noi, dar mereu a existat un pretext. Acum, pentru a izbucni un război, este nevoie de un motiv foarte bun, dar este greu să-l găsești. Cred că războaiele viitorului vor fi financiare.

– Aveți un idol?

Bernie Ecclestone: – Să nu credeți că spun asta doar pentru că noi doi stăm de vorbă în Rusia; de când l-am întâlnit pe mister Putin, am devenit un admirator al lui. Atât pentru atitudinea lui, cât și pentru ceea ce face. Am avea nevoie de mai mulți Putini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 513287