Ce riscă SUA, subestimând Rusia – explică un fost strateg al Pentagonului
03/10
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944 – de la Operațiunea Iași-Chișinău, la frăția de arme sovieto-română (IV). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
03/10

Tragedia MH17: Se cere o analiză a rolului jucat de Ucraina

Foto: RIA Novosti

Camera reprezentanților a Parlamentului olandez intenționează să demareze o minuțioasă investigație legată de rolul jucat de către Ucraina în prăbușirea cursei aeriene MH17, în Donbass, în anul 2014, informează agenția RIA Novosti, citând publicația nos.nl.

Deputații au cerut Guvernului, în mod special, să lămurească de ce autoritățile ucrainene nu au închis spațiul aerian deasupra
regiunii. Inițiativa a fost susținută de opt fracțiuni parlamentare.

În schimb, ministrul olandez al Afacerilor Externe, Stef Blok, a declarat că nu vede ”motive juridice” pentru o asemenea anchetă. Potrivit spuselor sale, dificultatea constă în faptul că, pentru a clarifica lucrurile, este nevoie nu numai de ”colaborare din partea Ucrainei, dar și a Rusiei”. Cu toate acestea, șeful diplomației olandeze nu a respins propunerea parlamentarilor.

Comentând informația, șeful comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, Leonid Sluțki, a calificat propunerea deputaților olandezi drept ”vocea rațiunii”. ”În toată povestea cu prăbușirea MH17, în sfârșit, a răsunat o voce a rațiunii: deputații olandezi au cerut să fie analizat rolul Ucrainei în catastrofa aeriană a Boeingului malaezian. În cazul unei anchete obiective, concluziile privind implicarea Rusiei se vor risipi în vânt”, a scris Sluțki pe contul său de Twitter.

Un avion Boeing 777 (aparținând operatorului de transport aerian din Malaezia), care efectua o cursă din Amsterdam la Kuala-Lumpur, s-a prăbușit la 17 iulie 2014, lângă Donețk, în estul Ucrainei. La bord se aflau 298 de persoane. Nu au existat supraviețuitori. Majoritatea victimelor au fost cetățeni olandezi. În pofida intenselor operațiuni militare din zonă, Kievul nu a închis spațiul aerian de deasupra Donbassului, pentru cursele de pasageri internaționale. Pentru elucidarea cauzelor care au provocat catastrofa, a fost creată o Comisie mixtă de anchetă, formată din reprezentanți ai Austriei, Belgiei, Malaeziei, Olandei și Ucrainei, menționează, la rândul ei, agenția TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 777923