Ce ar însemna, pentru Rusia, un preț al petrolului de 10 dolari/baril
04/10
Putin: Sistemul de relații internaționale nu trebuie fărâmat
04/10

Vladimir Putin: Tentativele de descurajare a Chinei sunt dăunătoare

Foto: RIA Novosti

Tentativele de a descuraja China sunt ”imposibile, prin definiție”; este un lucru distructiv și dăunător, a declarat președintel Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul celei de-a XVI-lea ediții anuale a clubului de dezbateri ”Valdai”.

”În legătură cu tentativele de a descuraja China – cred că este, prin definiție, imposibil. Iar, dacă vreunii vor întreprinde astfel de încercări, el – cel care va face asta – va înțelege că este imposibil și, pe parcursul acestor tentative, își va provoca, fără îndoială, daune și pierderi”, a spus șeful statului. ”În orice caz, consider o asemenea evoluție a evenimentelor distructivă și dăunătoare”, a adăugat liderul rus.

În opinia lui Putin, unele state ar trebui ca, împreună, să-și unească foțele pentru a crea o conjunctură de colaborare binevoitoare și pentru a găsi sisteme de securitate comune, pentru toți. ”Incluzând, firește și India – una dintre țările cele mai apropiate nouă din lume, în general și din Asia, cu atât mai mult”, a precizat șeful statului.

Potrivit aprecierilor sale, China promovează o politică de nivel mondial și este pregătită să reacționeze la orice evoluție a situației – conducerea Chinei înțelege ce atitudine să adopte în relațiile cu Statele Unite. În China, ”toți înțeleg, toți știu și, în principiu, toți sunt pregătiți să reacționeze la orice evoluție a evenimentelor”, a spus Putin.

Reacția SUA și a Europei

În altă ordine de idei, Putin a amintit că Statele Unite și Europa nu au reacționat nici până acum la declarația Rusiei, care a anunțat că nu intenționează să amplaseze rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în regiunile lumii unde nu există același tip de arme americane.
”Tot timpul ni s-a spus că sistemele Aegis nu pot fi utilizate pentru lansarea de rachete cu rază medie de acțiune. Sistemele Aegis, care se află, deja, în Europa – în România. Și, curând, vor apărea și în Polonia. Ni s-a spus că nu, este imposibilă utilizarea lor, după care, bum, ei singuri au anunțat că sistemele de lansare Aegis au fost folosite pentru lansarea acestor rachete cu rază medie de acțiune. Măcar să fi făcut o pauză mai mare. Este clar că au vrut să ne fraierească sau au încercat să ne fraierească”, a relatat Putin, citat de agenția TASS.

SUA și rachetele interzise de INF: la mijloc, interesele din Asia

În același timp, președintele Putin a apreciat că Statele Unite au lucrat cel puțin câțiva ani la crearea rachetei interzise de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF). ”Faptul că, la foarte scurt timp după anunțul retragerii din INF, americanii au testat o asemenea rachetă cu rază medie arată, după părerea mea, că ei lucrau demult la ea. În câteva luni, astfel de probleme tehnologice nu se rezolvă. Ceea ce înseamnă că au lucrat cel puțin câțiva ani la aceasta. În rest – a fost organizată găsirea unui pretext pentru retragere și a fost găsit. Cred că unul nu foarte fericit, în realitate, pentru că nu există nici un motiv pentru a acuza Rusia că a încălcat nu știu ce”.

În opinia lui Putin, Statele Unite s-ar fi putut retrage din INF din cauza propriile lor interese în Asia.

”Brusc, ați auzit din partea militarilor americani că primul pas în această direcție (desfășurarea de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, n.r.) va fi făcut chiar în Asia. Iar, aceasta ne privește direct. Trebuie să înțelegem unde anume în Asia și dacă va fi sau nu expus teritoriul rusesc. Și, pentru că veni vorba, imediat a devenit clar care a fost motivul primordial al retragerii. Nu Rusia și nu închipuitele încălcări de către noi a tratatului. Dacă ei intenționează să plaseze rachete în Asia, înseamnă că Asia este, de fapt, motivul principal al retragerii din tratat. Cred că experții au înțeles acest lucru și, oricât de tăcută ar fi presa în acest sens, faptele sunt evidente”, a spus Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 513509