Zilele culturii ruse în România: tango rusesc, concerte de pian și acordeon, expoziții
05/10
Ucraina. La școlile în limba rusă se va preda în ucraineană
05/10

Descoperire în Iakutia: Un diamant – matrioșkă

Foto: Alros

La Combinatul minier din Niurba (Iakuția), a fost extras un diamant în interiorul căruia se deplasa, în voie, altă piatră prețioasă, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Vârsta diamantului descoperit a fost estimată de către oamenii de știință la peste 800 milioane de ani. Diametrul cavității interioare este de șase milimetri, iar dimensiunea cristalului din interior este de 1,6 milimetri; greutatea este estimată la 0,02 carate (0,0004 grame). Diamantul interior are formă de pastilă. Piatra exterioară, de o formă complicată, are dimensiuni de 4,8×4,9×2,8 milimetri, cântărind 0,62 de carate (0,124 grame).

Neobișnuitul diamant a fost descoperit la întreprinderea comercială din Iakuțsk, în timpul procesului de sortare și a fost predat departamentului de cercetare științifică al companiei. Aici, descoperirea a fost supusă analizei roentgen și specrtografice. Specialiștii au ajuns la concluzia că, mai întâi s-a format cristalul din interior, după care, în jurul lui, s-a format cel exterior.

”Pentru noi, cel mai interesant a fost să stabilim proveniența aerului dintre cele două pietre. Există două versiuni în acest sens. Potrivit uneia dintre ele, în procesul de creștere, diamantul a fost capturat de materialul mantalei care, ulterior, s-a dizolvat în condițiile de la suprafața pământului. Conform celeilalte versiuni, ca urmare a creșterii foarte rapide, în interiorul cristalului s-a creat o peliculă de substanță policristalină poroasă și care s-a dizolvat sub impactul unor procese mai active, din mantia Pământului. În orice caz, este un fenomen unic, având în vedere că, de regulă, în astfel de cazuri mineralele sunt înlocuite de altele, fără formarea unei cavități. Natura nu iubește spațiile goale”, a declarat directorul adjunct pentru inovații al Institutului de Cercetare și Dezvoltare Alrosa, Oleg Kovalciuk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 474882